Canicule == hittegolf. Mijn schatje vindt het maar een raar woord en verbouwd het in alle mogelijke vormen. Een beetje nieuwschierig zoals ik ben, ff opgezocht op Wiki waar dat woord vandaan komt.
Canicule vient du latin Canicula, qui signifie « petite chienne », l'autre nom de l'étoile Sirius2. Elle ne concerne donc à l'origine que la période annuelle du 24 juillet au 24 août3, où cette étoile se couche et se lève en même temps que le SoleilAfkomstig van het Latijnse woord: Canicula == kleine hond, Een andere naam voor de planeet Sirius. Oempf! Als die data kloppen dan staat ons nog wat te wachten. Het is sowieso al behoorlijk warm geweest dit voorjaar. Héérlijk, dat zondermeer. Komt het zo in me op dat het weer van nu een groot contrast met vorig jaar is toen we in juni nog een kachel aan moesten doen. Lekker hoor, zo warm. Mijn kale knar begint zowaar al een beetje peenrode kleur aan te nemen. Moet je maar niet zonder petje gaan maaien zegt mijn schatje dan. OK helemaal is het grasveldje dan ook nog niet gemaaid, zo tegen 12 uur hield ik het voor gezien en er moesten nog kamers opgedekt worden. Aanstaande weekeinde is het weer full house namelijk.
Schapies
Het is natuurlijk ook loeiheet voor de wolbalen. Denk je dan. Maar dat viel wel mee zo te zien aan de gedragingen van het beestenspul. Vol in de middag liepen ze gewoon in de wei te grazen. Bij het vullen van de waterton zie je er wel een of twee tussen die lopen te hijgen maar de rest lijkt zich prima te houden. Nog steeds waren de beesies niet geschoren. Aktie is geboden dus, vooral met deze warmte.
Vrijdagochtend belde ik daarom opnieuw naar de schapenscheerder, want voor dat je het weet lopen de wolbalen de hele zomer in hun jasje. Dat werd me te gek. Klonk het: "we wachten tot de klanten bellen..." JA zo kan ik het ook. Maar in begin juni had ik ook al gebeld, klaarblijkelijk is dat van hun lijstje afgevallen. Maar goed, een dag later kwam de schapenscheerder langs. Rare maar sympathieke snaak, mager als een lat met o-benen zoals je die nog maar zelden ziet. En werken die jongen! Bij temperaturen boven de 30 eventjes binnen een uur 13 schapies ontdaan van hun bontmantel. Grappig is dat altijd om te zien. Sommigen lieten het gewoon over zich heen gaan, anderen probeerden telkens te ontkomen. Die laatsten kregen natuurlijk de nodige wondjes van het scheerding. Beetje antisceptique erover en mooi blauw getint renden ze de wei weer in. s' Avonds hoorde je het geklaag in de boomgaard nog klinken: "mèèèh, koud hoor...". Eentje was er graatmager, vorig jaar ook al zoiets en die was niet veel later aan de grote overtocht begonnen. Morgen maar nieuwe Bix gaan halen en proberen het beest een beetje bij te voederen. Hopelijk schuilen ze voldoende onder de bomen anders verbranden die jongens ook nog vandaag. Toch maak ik me een beetje ongerust over de verwondingen, goed in de gaten houden maar, en zo nodig een beetje blauw er over. Het antivliegenspul ligt nog in de koelkast, dat ook dat maar even door het drinkwater mengen. Zeker is maar zeker.
Schapen vragen niet extreem veel verzorging, sterker nog in bepaalde maanden kun je de wolbalen gewoon aan hun lot overlaten. Uiteraard houd je ze voortdurend in de gaten. Er kunnen van allerlei dingen gebeuren. Van een wriemelende vliegen infectie tot aan een koliek. Daar moet je dan op tijd bij zijn anders beginnen ze achter elkaar aan de grote overtocht over de Styx. Tijdens de zwangerschap vergen ze ook meer aandacht, die aandacht krijgen ze sowieso omdat het dan winter is. In de zomer en tijdens het lacteren zorg je dat er een liksteen in de wei is. In de winter voeder ik ze een beetje bij met hooi en Bix (krachtvoer). In februari komen de eerste lammetjes waarna alles zich weer tot rust zet.
Het einde van de rammadan nadert (17 juli), mensen komen dan schapen kopen. Ook weer ff een hektische tijd. Met de opbrengst daarvan wordt er een nieuwe ram gekocht. En zo is de cirkel rond.
Blijkbaar herkennen ze je toch. Want Fannie zei gisteren dat de schapen op mij anders reageren dan bij anderen. Merk ik zelf niet veel van natuurlijk. Ze zien gewoon iemand als brokjes automaat en reageren daarop: hé lekker, hollen mense! Terwijl je ze aan het voeren bent kwijlen ze gewoon, da's niet normaal vind ik dan weer. Sta je op het balkon in de winter hebben ze je ook snel in de smiezen. Die koppen gaan omhoog en als je dan naar de stal loopt komen ze in cohorten van vier aanstormen om als eerste te zijn voor de brokkies. Dus ja, ik vind schapen houden leuk. Niet te veel anders krijg je toch een probleem met de huisvesting. Die stal is niet zo groot namelijk. Anders wordt het toch commerciëel, ook weer niet leuk. Uiteindelijk houden we schapen om het weiland in toom te houden en omdat het leuk is, dat ook moet blijven. Vorig jaar had ik namelijk bijna een stuk land er bij kunnen kopen. Daar zouden met gemak 12 of meer wolbalen op kunnen lopen. Achteraf voelde dat niet lekker omdat je dan meteen je rekenmachine erbij pakte. Het moet een hobby blijven en geen bedrijf worden. Het hebben va nschapen hoort gewoon bij Le Mouton Qui Rit, als extra voor de kids die zich prima met de schapies amuseren. Voor mij is het leuk als hobby om een troepje schapies te kunnen verzorgen. Ze bij problemen te kunnen helpen en genieten van de lammetjes die altijd erg speels zijn.
SolarFarm
Met deze extreem zonnige dagen vertoonde zich een nieuwe uitdaging met de zonneverwarming: het zwemwater wordt te warm. Eerste oplossing: zonneschermen. Dus maar eens een array afgedekt, daarna twee. Dat scheelde een paar graden qua output, maar dalen deed de temp van het zwembad niet echt.
Daarna kregen we de idee om de party tent van 6 meter over een set arrays plaatsen en kijken wat het effect dan is.Daar is het door de drukte hier niet van gekomen.
Een paar dagen geleden bedacht ik me dat het laten draaien van de pomp tijdens de koelste periode van de dag (tussen 2300 en 0600) ook kon schelen. De idee is korrect alleen zat er een weeffoutje in de uitvoering.
Pomp om 0400 uur aan en om 0900 uit bleek een verkeerde periode te zijn. Aan de grafiek kun je zien dat de collector rond 0800 de zaak al weer een het opwarmen is. Foutje, bedankt. Volgende idee: zonsopgang en zonsondergang wordt al uitgerekend in dat stukje software. Waarom niet die tijden als lijdraad nemen. Na een paar dagen expoerimenteren blijkt dit idee veel beter te werken dan wat dan ook. De uitlaten van de pomp in het zwembad zijn naar boven gericht om maximale afkoeling door de buitenlucht te krijgen - door de werveling en stroming aan het wateroppervlakte. De temps in de arrays nemen min of meer de buitentemperatuur aan. De hele opstelling functioneert dan als een soort radiateur. De temperaturen van het zwemwater zijn nu tot aanvaardbare niveau's van 26 graden in de morgen en tegen de 30 in de avond bij constante volle zon.
Kijk maar hoe de blauwe lijn zich beweegt na 2300 (zon onder + 3 uur). De koude dip in de morgen deed vannacht de temp nog een beetje extra zakken. Hoewel de hittegolf officieel voorbij is kan het nog best wel warm zijn zo rond drie uur 's middags. Volgens de meteo boys komt er nog een keer een hittegolf achter in augustus. Nou dan is de SolarFarm er klaar voor ;=) Al met al was het badwater van 32 graden eigenlijk nog niet eens zo onaangenaam als het buiten ook maar heet was. De wind koelde je toch een beetje af. Nu is uitgevlooid hoe het water op een eenvoudige manier te koelen is zijn al die noodmaatregelen misschien niet ook meer nodig.
Taco kwam nog met een super idee. Hij had bedacht voor het aanleggen van zijn eigen zwembad om slangen onder het bad te leggen om zo het water van de zonneverwarming af te kunnen koelen. Zover was in ons geval nog niet doorgedacht. Überhaupt was toen verwarming door zonnewarmte nog niet eens in beeld. Een super idee dat nu toch achteraf gerealiseerd kan worden als we in de herfst de uitbreiding gaan aanleggen. Een paar extra sleuven voor koeling graven is voor een graafmasjientje notuur slechts een paar uur werk. De temperatuur is op 2 meter rond de 6-7 graden. Daarmee kun je de temperatuur zeer precies inregelen, als tenminste de software klopt ;=)
Kijk, en dan slaat je brein op hol. In de herfst gaan we namelijk ook een shunt (soort lus) aanleggen om de vloerverwarming in onze studio rechtstreeks op de SolarFarm aan te kunnen lopen. Voor het winteratelier werkt dat perfect. Kun je mooi de vloer als accumulator gebruiken in de winter. Gooide ik deze zomer in de groep en het leek ons geen slecht idee dit voor de winter te gaan doen. Aanvullend hierop kun je die lus natuurlijk ook gebruiken om de vloer en het huis overigens, te koelen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten