Kamer
De kamer voor Fannie is mooi op weg. Vandaag is de isolatie voor het dak aangebracht. Een K waarde van 5.4 heeft dat spul. Dat is best wel hoog. Een nieuwe versie van wat we aan het dak van onze studio hebben geniet met ook een nieuwe naam: Triso-Super 12 van de fabrikant
Actis een franse toko. Dus het kán wél. De vorige versie van dit spul heeft zich in mijn ogen dik bewezen.Gister stonden we in de kamer het lattenwerk voor te bereiden. Na 14:00 staat de zon op dat dak. Het werd smoorheet. Nu zit het zaakje dicht en het bleef aangenaam koel. Dat geeft dus hoop.
Als je de prijs van zo'n rol ziet ga je toch even snel rekenen en vergelijken. Een rol van 10 meter kost adviesprijs bijna 290 euries, zeg maar 30E de vierkante meter. Vergelijk dat eens met andere materialen. Bijvoorbeeld plakken van
laine de bois . Wil je dezelfde energiewaarde halen ben je bijna hetzelfde bedrag kwijt. Je hebt dan plakken van 240 mm
laine de bois nodig. Verder veel gedoe met frames maken om de pakketten te houden etc etc. Deze folie is een stuk sneller en schoner te verwerken. Dat maakt de keuze wel erg makkelijk.
|
bron: Actis Triso super 12 |
Aan te bevelen dus. Je hebt ook nog super 9, naja. Ja, je kunt vrijwel zeker goeiekoperder spul vinden, maar:
change pas un cheval gagnant!
Weerstation
|
barometer 15 x 15 mm |
De erste stap op weg naar een volwassen weerstation is gezet. Gisteren een miniscuul dingetje aan wat draadjes zitten solderen. Een combinatie van barometer en thermometer. Voor een paar euries bestel je dit in .cn, het duurt wél ff voordat je de spullen in huis hebt maar dan begint de pret. Aanvankelijk had ik de zaak op een experimenteer bordje geprikt, wat draadjes volgens aanwijzingen van Adafruit erin gestoken en de benodigde spullen op de Raspi geïnstalleerd. Helaas poging een strandde in niks, geen teken van leven. Risico van het vak als je iets via .cn besteld dacht ik eerst. Dan maar rechtstreeks aan de raspi bakken. En verrek een teken van leven van de barometer! Bagger die breadboardjes dus. Via github de zaak opnieuw op een verse Raspi geladen en het meegeleverde voorbeeld programmaatje verbouwd om geschikt te maken voor het dashboard. Na een uurtje fröbelen kreeg ik keurig de zaak op de webpagina te zien. Cool! Zo gaat het tegenwoordig met electronica. Je volgt wat instructies, paar draadjes, soldeerboutje en voilá. Geen rocket science en je hoeft echt geen graad in electronica te hebben om dit soort dingen in elkaar te hobbiën. Zoals met alle creatieve dingen is alleen je fantasie de limiet waar je je voor gesteld zal zien staan.
|
barometer aan Raspi gekoppelt |
De uitdaging is wel om de spullen voor een hebbelijke prijs te scoren. De zijde route naar .cn was dan ook snel gevonden. En nee, niet alles werkt in een keer, of helemaal niet en soms zit je echt te tobben.
|
dasboard solarfarm |
De NOP items zijn nog
niet
operationeel, evenals de RV% en Luminositeit. Voor die laatsten zoek ik nog naar leuk speulgoed. Waarmee het behoorlijk de richting van een soort weerstationnetje gaat. Altijd al mijn interesse gehad. Dan nog een cameraatje erbij voor de bewolking, een windmetertje, regenmeter, UV, IR, zou ook nog wel lollig zijn. En smog, fijnstof, en en... De komende jaren zal er wel een heel arsenaal aan metertjes en zo bijkomen. Kunnen de gasten mooi het weer checken en volgen voordat ze naar Le Mouton Qui Rit afreizen. Ook mooi zo zijn om die zelfde camera te kunnen gebruiken om de schapies en lammetjes te kunnen volgen. Weer nieuw spul om te installeren. Wat dit alles voor zin heeft, vraagt iemand. Geen enkele, of het zou moeten zijn dat dit mijn idee van een "man-cave" is. Wie had dat gedacht dat deze jongen weer aan het programmeren zou slaan. Het wordt je anders wel makkelijk gemaakt, in die zin dat eigenlijk alle
problemen wel eens besproken zijn op het interwebz. Beetje tikken, klikken en je hoeft verder niets anders te doen dan lezen, kopiëren, peuteren aan de code en uit proberen. Beng! Heb je weer een grapje als een barometer on-line staan!
Zomer
De volgende uitdaging is de SolarFarm weer naar de zomer situatie om te bouwen en die situatie te updaten met de nieuw opgedane kennis en ervaring op gebied van zonnekracht, de programmeer taal Python en de nieuwe spullen of zo.
De nieuwe pomp op 3 fasen is overigens afgelopen week door de
Badmuts geplaatst. Grappig is ook dat deze pomp minder energie verbruikt dan de vorige. Ontbreekt er alleen nog een leiding voor de krachtstroom. Nu pas zit ik me te bedenken dat dit helemaal niet hoeft omdat er nog een onbenutte bekabeling ligt die tussen het pomphuisje en het tuinhok al is ingegraven. Als je de huidige nu eens combineerd met de ongebruikte heb je ook 5 aders toch? Nou eens informeren bij de Badmuts wat ie daar van vindt. Het blijft namelijk akelig stil aan die kant. ... Wat is nieuw.
|
3 fasen pomp |
Vorig seizoen had Wim een apparaatje geinstalleerd waarmee het toerental van de pomp geregeld kon worden. Die motor bleek daar echter niet geschikt voor te zijn om die truuk te doen. De nieuwe motor is daar wel voor geschikt. Uiteraard is dat een Raspi project om de pomp van een afstand te kunnen aansturen. Gaat dat goed dan zal het zwemwater via de warmtewisselaar optimaal de warmte kunnen opnemen. Heeft iets te maken met hoe lang het water in de warmtewisselaar verblijft. Ook dat zal weer langdurig experimenteren vereisen. Heerlijk dat gefröbel. Het mooie is wel dat je op die manier het zwemseizoen weer wat meer op kan rekken. Al was het vorig jaar eind september toch net even iets te koud om in je blote bast buiten rond te darren om daar nog lol aan te hebben. Al dat geknutsel heeft als je het zo bekijkt wel degelijk een praktisch nut. Ach, en:
the boys and their toys, ook wel een beetje.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten