5 april 2015

Nieuwe kansen

updated: 20150406

We gaan met Le Mouton ons zevende seizoen in en de boekingen komen weer binnen als van voor de crisis. Voor de B&B was het jaar 2013 een rampjaar, de crisis sloeg toen voelbaar toe. Wel kregen we in dat jaar opvallend meer fietsende gasten. De fietsroute Eindhoven – Santiago de Compostella uit het boekje van Benjaminse. (Er zijn ook kaarten beschikbaar via het St. Jans genootschap) Toch was het aantal gasten bijna gehalveerd in dat jaar.
In 2014 zaten we weer zo goed als op het oude niveau. Wel met een duidelijk verschil. Waren we de afgelopen 6 jaar gewend geraakt aan gasten die kort van tevoren boekten, nu hebben we al boekingen voor juni tot augustus binnen. Sommige weekeinden in juni zijn al volgeboekt. Dat is nog nooit zo ver in het voren voorgekomen. Dit jaar lijken de vooruitzichten gunstig te zijn, hout en klop klop modus aan.

Het mooiste vooruitzicht is dat mijn schatje besloten heeft de jas aan de wilgen te hangen en met pensioen te gaan. Hoe dat precies ingevuld gaat worden moeten we nog uitvlooien, daar komen we wel uit. De eerste maanden zal het in ieder geval lekker druk voor ons worden in de B&B, daarna gaat ze het er flink van nemen hoop ik. Na al die jaren voor de rest van de wereld gewerkt te hebben, komt nu de tijd voor haar zelf.

Frans klasje

Het eerste plannetje is er al: een Frans klasje voor hen (NL-ers) die op beginners niveau staan en de taal meer machtig willen worden dan om een brood te kunnen vragen of een bakkie troost. De idee is om eens te gaan informeren bij de scholen in de buurt of er misschien leraren zijn die op bijvoorbeeld een woensdagmiddag een paar uur hebben om wat taalvaardigheid te geven. Een soort privé les zeg maar voor een klein groepje. Fred en Fannie vinden het een prima idee. Misschien nog twee of drie anderen erbij. De idee is 2 uur in de week op een woensdagmiddag. Dan chippen ze met zijn allen een paar tienen in de pot om de meester te betalen. Geen idee wat zo'n iemand vraagt. Volgens mijn schatje moest ik maar eens met de bourmaître gaan overleggen. Mijn schatje had ook al een paar ideetjes hoe dat lesgeven zou moeten gaan. Dit zal een nieuw avontuur worden want het Frans onderwijs is nu niet bepaald op een erg moderne leest geschoeid. Erg directief om het zo maar te zeggen. Nu ja, misschien profiteren beide partijen ervan.

Masterplan

Het directe gevolg van Fannie's komst is ook dat een ander deel van het LMQR Master Plan in gang wordt gezet. Een aparte kamer om in te kunnen werken aan de boekhouding en administratie of zo, cum zitslaapkamer. Die zou er komen op het moment dat Fannie zou besluiten met pensioen te gaan. Plek zat zou je zeggen in ons huisje. Er komt dus een plek waar je gewoon dingen kunt laten liggen zonder alles meteen op te moeten ruimen.
Aldus zijn er dingen in gang gezet. Zo is vorige week de muur die we na de verbouwing van de douche voor kamer 5 hadden laten staan, afgebroken. De balkjes voor de houten vloer liggen er ook al in. En deze week ga ik daartussen leidingen leggen voor stopcontacten en verlichting en isolatie. Aan het einde van de week komt Paul de vloer erin leggen en dan kunnen het dak, de wanden geisoleerd en afgetimmerd worden. Op tweede termijn gaan we iets met daglicht doen. Zo'n Velux raam is eigenlijk geen goede oplossing want: koude brug.
Het winteratelier krijgt een extra functie voor klerenkasten. Vrouwen hebben nu eenmaal 16 keer zoveel kleren als mannen. Voor mij zijn een paar planken genoeg voor mijn liefje nog geen 6 meter kastwand. Pas de problèmes plek zat. Een paar mooie klusjes voor de komende maanden. “Hoef je je niet te vervelen”, zei een van de gasten gisteren.

Na het slopen van de muur werd ineens duidelijk waarom het zo tochtte in de keuken. Eerst was de gedachte dat het kwam omdat rondom de kachelpijp alles open was. Vorige herfst hebben Wim en ik de afdichting er immers tussen uit gehaald omdat er leidingen langs moesten. Wat bleek, de beschotting boven de keukenwand was niet opnieuw aangebracht nadat Wim en ik die wand vorig jaar ver-her-nieuw-bouwd hadden om de vaatwasser te kunnen plaatsen. Zou ik geloof ik doen, maar glad vergeten. Er was dus de hele tijd een open verbinding met de buitenlucht. Alsof je een raam had openstaan in de wintertijd. Tja, dan wordt het er niet warmer op. Niet alleen verdwijnt nu de verbinding met de open lucht maar alles wordt ook fundamenteel geïsoleerd in die kamer. Dat gaat het binnenhuis klimaat echt ten goede komen volgende winter.

Stroom

Na vier mislukte afspraken stond ineens de locale Vonkentrekker in de garage. Hij zou wel even kijken waarom de stoppen er telkens uitknalden.
Het zit namelijk zo. Als gasten in de keuken aan het koken gaan is dat natuurlijk een groepsgebeuren. Dus iedereen doet tegelijk zijn ding. Dat kan wat ruimte betreft makkelijk. Máárrr. De stoppen houden het niet als ook alles tegelijk wordt aangezet. Er bleek iets van 39 Ampère gevraagd te worden aan stoppen van 25A. De stoppen knalden er op die manier om de haverklap uit. Dat vond niemand lollig. Het wordt erger als er gasten in het appartement zitten en de elektrische kachels aan staan. Dan kun je in onze keuken nog niet eens een eitje koken én koffie zetten.
Via Frank de aannemer die hier vorige week lekker tekeer is gegaan is het eindelijk gelukt de Vonkentrekker bij zijn lurven te grijpen. Asjemenou! Die is ineens gaan bedenken waarom hij dat twee jaar geleden niet heeft bedacht. Het afgelopen jaar vroeg ik hem om de groepen te komen herverdelen., iedere keer als ik hem tegen het lijf liep. Dat gaat deze week eindelijk gebeuren. Nu is zijn geniale plan om er een stoppenkastje bij te plaatsen en, welkom kastje nummer 5, de groepen van de keuken daarop aan te sluiten. Dan wel zo verdeeld dat die over de drie fases van de krachtstroom gevoed worden. Dan heb je in totaal 3 x 25 Amp. Dat moet toch genoeg zijn om de zaak aan de praat te houden. Moet ie ook nog iets doen met het appartement. Als de groep voor het licht wordt gecombineerd met die van het appartement en de rest op de twee andere fases zet, gaan volgens mij de stoppen het houden. Zal wel een gepuzzel worden om dat correct te doen. Er hangen nu 4 stoppenkasten in het huis, zo meteen een vijfde erbij. Als dan iets het niet doet heb je een probleem om uit te zoeken waar de stop van wat zit. Wim had vorig jaar al wel een overzicht gemaakt maar waar dát is gebleven mag Joost weten.

Hottub

Een jacuzzi cum hottub is altijd onze droom geweest. Die hebben we sinds een jaar. Om het ding functionerend te krijgen was een zeer stijle leercurve. De aansluitingen, zoals ik al eerder schreef klopten gewoon niet. De handleiding van twee vage A4-tjes boden geen uitkomst. Met Frerik lukte het uiteindelijk het ding operationeel te krijgen. 
Afgelopen kerst maakten we er een dolle boel van, dat is echt een heerlijkheid om in dat hete water te drijven. Stoomwolken die naar het dak dreven, helemaal ontspannen in die kuip, zálig.
Kamen er ene paar praktische puntjes om de hoek kijken. Het vullen en schoonmaken van de tub vonden we niet erg handig gaan. Om nu iedere keer met een tuinslang vanuit de garage de tub te moeten vullen en leeg te laten lopen. Dat kon anders. Het aanbrengen van kranen en verdeelstukken tussen de verschillende delen van het huis betaalde zich nu in een klap terug. Gaatje door de muur, PER water leiding erdoor en aanschroeven op de manifold. een half uurtje werk. Zo loopt er nu een waterleiding naar de hottub. Zo ging dat ook met de afvoer. Een buis richting de centrale staander, een paar PVC fittingen ertussen om de bochtjes te maken, hop de afvoer van de tub is nu rechtstreeks op het riool aangesloten. Het gemak dient de mens.
Nu nog de opstelling van de pompen fatsoeneren en dan is dat ook weer netjes.

Uiteraard moet het vullen via een RaspberryPi a.k.a. Raspi met een overloop beveiliging gedaan worden. Kan die Raspi ook meteen de overwarmte van de SolarFram in de zomer naar de tub leiden. Nog een temperatuur sensor erbij, relay-tje eraan, klepje ertussen, alarmpje erbij... Hoezo hobby-en? Kun je dat ook weer mooi vanuit je leunstoel in de gaten houden.

Het trapje dat door de tub boer uit Raalte er is bijgeleverd is voor verbetering vatbaar vinden we. Gewoon een beetje te smal naar onze zin. Daar moet iets breders en meteen wat stevigers voor komen. Want op een dag gaat het zomaar gebeuren dat je niet meer zo kwiek bent en je evenwicht het even laat afweten. Tja en dan. Een volwassen instap mogelijkheid dus.

Om het de gasten de toegang tot de hottub en het atelier gemakkelijker te maken gaat er een soort van bordes trap bij de zij-ingang komen. Frank de aannemer zal met zijn graafmachientje een dezer weken aan de gang gaan waarna je redelijk comfortabel omhoog zal kunnen lopen naar de grange. Een ander voordeel is dat niemand meer door onze studio te hoeft te gaan en zo komt er voor iedereen meer privacy. De oprijlaan naar de Grange krijgt dan meteen een nieuwe laag tout-venant. Dat is zo'n beetje het laatste voor het nieuwe seizoen.

Zo knutselen we ieder jaar wat aan ons stulpje.

Geen opmerkingen: