13 april 2015

Lentekriebels

Na een eerste aarzelende aanloop een maand geleden komt dan nu eindelijk moedertje lente op bezoek. Zodra de wind van noord naar het zuiden draaide meten we hier temperaturen van dik 20. Met al die zon loopt de SolarFarm ook als een tierelier en warmt het huis overdag aangenaam op. Alleen in de avond moet ik af en toe bijstoken. En dan komt meteen het nadeel van op houtgestookte kachels om de hoek kijken. Die gaan uit, en dan is het bij het opstaan weer fris in huis. Nog even en het aanzetten van de oliegevulde elektrische kacheltjes in de kamers als bijverwarming kan ook weer achterwege blijven.
Als nu ook nog de vonkentrekker komt om de stroom op orde te maken dan knallen de stoppen er ook niet meer uit als iedereen zijn kacheltje aan zet. Homologeren van de electriciteit noemt hij dat. Zou ie twee jaar geleden al doen maarja, op het platteland gaat alles gewoon een paar tandjes langzamer.

Kamer

Zo, het gaat lekker. Voordat Paul met de vloer begon in de nieuwe ruimte nog ff wat leidingen erin zitten fietsen. Waterleiding verlengen, stroomkabels voor onder de vloer en uiteraard een UTP kabel voor weet-ik-veel-je-kunt-maar-nooit-weten. Paul heeft inmiddels de vloer er in gelegd van Fins grenen, denk ik. En als Fannie met de bus 'echte' lak aankomt kan de vloer in de lak gezet worden. Dan kan, na een paar dagen uitharden, de eerste aanzet voor het aftimmeren van het dak gemaakt worden. Er zijn van de (tijdelijke vloer isolatie) vier rollen dikke isolatiedekens overgebleven. Dat gaat nu tegen het dak aan.
Dan volgen de muren. Daarvoor worden weer die laine de bois plakken gebruikt. Die zijn stevig, zakken niet zomaar uit, maar zijn nogal stoffig als je er in moet gaan snijden. Voor en achter een folie, net als in de keuken. Uiteraard een en ander met tig bussen PUR schuim afdichten en om het allemaal op zijn plaats te houden. Heftig met duct-tape om het een en ander te fatsoeneren. Waarna geheid nóg meer van de veel gebruikte hecht en vulmiddelen waar we hier het halve huis van in elkaar gefietst hebben toegepast gaan worden. Kortom het lijkt erop dat de zaak in de hand is.

Fannie mag ook gaan bepalen hoe de indeling van de kamer wordt. Da's handig om te weten want dan kun je de stopcontacten enzo optimaal plaatsen. Verlichting tja, ook niet onbelangrijk. De discussie loopt nog over een dakkapel, een dakraam, een light-tube of een zijraam. Want zonder daglicht is het natuurlijk geen kamer. Een dakkapel is het makkelijks, gat in het dak en ding erop. Alleen het dak loopt niet zo stijl af. Op die manier zou je bijna het halve dak moeten slopen om een fatsoenlijk raam oppervlakte te krijgen. Zelf dacht ik aan een zijraam, prima te doen. Voor 500E heb je een driehoekig raam met drievoudig glas. Zal niet al te groot worden maar hé daglicht is daglicht. Kunnen we door het zijraam ook nog het ruimte puin zien vallen dat ieder jaar in augustus in de baan van de aarde komt. Je zou toch denken dat dat een keer op is naar al die eeuwen pats boom tegen de aarde gekletterd te zijn. Het universum blijft fascinerend.

Dashboard

De afgelopen weken ben ik bezig geweest wat meer gegevens zichtbaar te maken om te zien wat en hoe de SolarFarm nu eigenlijk oplevert. Er werden al wel plaatjes getoond maar welke sensor nu precies hoeveel aangaf en welke pompen of kleppen nu aan of uit stonden kon ik alleen met een omweggetje bekijken. Wat ook lastig was, is dat als je ff van huis was je niet kon zien hoe de zaak er bijstond en of er problemen waren. Na enig experimenteren is daar een oplossing voor gevonden. De eerste stap was door een zogenaamde "out of office" aan te zetten waardoor alle grafieken en data nu via de mail mijn kant op komen. Elk mailtje schijnt 60 gram steenkool te kosten ;=).  OOO kan ook op afstand aangezet worden. Handig voor als je in alle haast je huis uitstormt. Staat out of office uit, dus ben je thuis, dan nóg krijg ik een soort dagelijks rapportje met statistiekjes over de mail: gemiddelde, max en min temperaturen. In de nabije toekomst zal mijn aanwezigheid in huis gedetecteerd worden en de OOO zal dan automatisch uitgezet worden. Over domotica gesproken.
Oké dat was al een hele verbetering, toch was dat altijd achteraf. Dat moest beter kunnen. Mooier zou zijn als je de SolarFarm life zou kunnen bekijken. En, tátáááh een soort van "SolarFarm dashboard" is in elkaar gefabriekt.
LMQR dashboard
Nu kun je life en overal de toestand van de LMQR wereld bekijken via het dashboard. Een klein addertje zit hier wel onder het gras. Eens in de dertig dagen moet je het abonnement van de - gratis - doorverwijzing (z.g. dns forwarding) vernieuwen. Dat zit namelijk zo. Onze provider geeft geen vast internet adres af, dat schijnt een paar dubbeltjes te besparen. Het internet adres wisselt om de zoveel dagen of zelfs soms per uur. Wil je dan het dashboard oproepen, moet je eerst uitvlooien welk internet adres je router nu weer gekregen heeft. Overal is een oplossing voor en op suggestie van Paul een abo genomen op een dienst die dat probleempje voor je oplost.
Uiteraard kun je de real time temperaturen zien. Ook is het lollig zijn om een weerstationnetje te hebben, vind ik dan weer. Altijd iets met dat weer gehad. Daarom: druk, vochtigheid, luminositeit en zon op/onder zijn in het dashboard opgenomen. Niet alle elementen zijn al life, daar wordt nog aan geknutselt. Tenslotte kun je de grafiek van gisteren zien, welke pompen aan of uit staan en welke kleppen op het regelpaneel open of dicht zijn, in welke stand de dreiwegklep staat (A of B). Allemaal in een enkel overzicht in plaats van via het openen van allerlei bestandjes of database. Leuk speulgoed heur!


   



3 opmerkingen:

Anoniem zei

om 0800 al 20 graden? onwaarschijnlijk

mailleroncourt zei

Vond ik ook al merkwaardig en ben eens gaan kijken. Blijkt, de meting is goed. Maar. De zon staat nog vrij laag om die tijd en straalt dus rechtstreeks op die temp voeler en geeft dan de temp in de zon aan. Als de zon stijgt is deze "meetfout" ook weg. Plek van de sensor is in deze periode van het jaar en tijd dus niet goed. We gaan sowieso een soort weerstationnetje bouwen, dan komt dat wel goed.

mailleroncourt zei

de sensor is verplaatst, het effect van directe instraling treedt niet meer op.