6 maart 2015

LLAP


Live Long and Prosper. Voor een liefhebber van technologie en computeren is dit een maar al te bekende uitdrukking. Gebezigd door de acteur "Spock" (IRL Leonard Nimoy) in Star Trek, een science fiction serie (1964) die wereldwijd honderdduizenden fans heeft. Spock is vorige week vrijdag begonnen aan de grote oversteek. Hij ruste in vrede.
Star Trek's Mr. Spock
bron: ars technika
Zoals gezegd, de serie heeft honderdduizenden fans, misschien wel miljoenen. Wat ik zelf het bijzondere aan deze serie vind is dat Star Trek onbedoeld invloed op de echte wetenschap heeft gehad. Veel attributen die in de serie werden getoond, hebben op de een of andere manier hun weg gevonden in het dagelijks leven. Denk alleen maar aan het mobieltje, in de jaren zestig ondenkbaar, nu bij minimaal 90% van de bevolking in de zak. De tablet die in de serie als prop in de jaren 70 van de vorige eeuw al werd getoond is nu bij meer dan 50% van de gezinnen in gebruik. De spraakgestuurde alles wetende computer staat ook niet al te ver meer van ons af.
Even realistisch. Bedenk dat de zogenaamde props in de serie echt niet meer dan dat waren, maar het idee was wel geboren. Meestal duurt het dan maar een paar decaden voordat een ontwikkelaar of fabrikant iets maakt, of door de idee geïnspireerd is geraakt en er een naam voor zoekt. Star Trek spreekt erg tot de verbeelding en nog steeds in dit opzicht.
Zo is er vorig jaar een wedstrijd uitgeschreven voor wie de eerste werkende Tricorder kan maken. In Star Trek wordt een Tricorder gezien als een apparaatje dat alle mogelijke ziektes en nog wat meer kan opsporen. Het ligt absoluut binnen het bereik van de hedendaagse technologie zoiets in elkaar te zetten. Hoogst waarschijnlijk zullen de eerste prototypen grote gelijkenis met het oorspronkelijk idee vertonen. Niet alleen omdat dit door de prop makers al is gedaan maar het lijkt logisch dat de geluidjes en interface ook één op één over worden genomen. Onder sporters zijn tegenwoordig hartslagmonitoren, stappen tellers en ik weet niet wat voor meetapparaten gemeengoed geworden. Die dingetjes zijn niet veel groter dan een armband met allerlei functionaliteit en zelfs al een paar jaar als massa product beschikbaar. Over niet al te lange tijd zullen de meeste van deze functies in een enkel apparaatje zitten: de Tricorder. De uitgeschreven wedstrijd verlangd dat een vijftal functies in het apparaat zullen zitten en dat het net zo draagbaar is als een mobieltje. Zo zie je maar waar een fantasie serie als Star Trek toe kan leiden.
Aangetoond is dat er een hoge correlatie bestaat tussen computeraars - ontwikkelaars - nerds en liefhebbers van Science Fiction. Star Trek heeft vele jonge geesten rijp gemaakt om over de muur te kijken, "out of the box" te denken. Tuurlijk, een aflevering uit de 60-er jaren daar straalt je het karton van de "bridge" je tegemoet. De knipperende lampjes en geluidjes, de beelden over de communicators zijn allemaal nep. De scenes op al die andere planeten hebben niets buitenaards. De effecten van de "transporter", een illusie. Maar dat die illusies langzaam werkelijkheid  aan het worden zijn, is kicken toch?

Lammeren

Het is weer lammertijd, mooi op tijd dit jaar. Ondanks dat onze ram een beetje vroegtijdig het loodje legde is ie nog wel in staat geweest een paar ooien te grazen te nemen. Er zijn al drie lammetjes geboren die de wei onveilig maken. Er zijn nog zeker twee ooien drachtig, voor de rest is dat nog even wat giswerk.
Het is een genoegen om naar die kleine rakkers te kijken. Zoals ze heen en weer spurten door de wei, over elkaar heen buitelen en feilloos hun eigen moeder weten te vinden om de uier leeg te lurken. Geen toestanden bij geboortes tot nu toe. Wat alleen maar bevestigd dat deze kruising, Texels X Suffolk, een goede zet is geweest.
Op naar de volgende geboorte batch ;=)

SolarFarm

De zonnecolector (solarfarm) heeft de winter perfect doorstaan, slechts enkele buizen zijn kapot gegaan.
Een van de problemen die op het platteland in LDF spelen is de kwaliteit van de stroom. Om dat enigszins op te vangen zijn er aanpassingen in de software gemaakt en het stroomloos worden van het circuit wordt nu perfect opgevangen. Oké de accu's van de PSU raken een keer leeg. Daardoor kan nog steeds het te lang uitblijven van stroom een slang doen barsten omdat de pomp dan niet meer loopt. Aktiepuntje voor in mei, dan gaan Wim en ik weer verder knutselen aan het fysieke deel van de installatie. Met als doel: het stroomloos raken in combinatie met een te hoge temperatuur mag geen problemen meer opleveren. Dat is tegelijk het laatste stukje van het SolarFarm project zoals dat vier jaar geleden is bedacht. Niet dat het sleutelen aan de installatie dan stopt, in tegendeel. Voortdurend krijgen we weer nieuwe ideeën die dan worden ingebouwd. of vinden we dat een en ander beter kan. De eerste klus in dat kader is een pomp met variabele snelheid te installeren. Dat gaan we voor deze zomer om een aantal redenen doen. De eerste is om de energie uit de collector optimaal te kunnen benutten: variabele doorstroming = constante temperatuur. Geluidsniveau naar beneden brengen door lager toerental: comfort. Energie beheersing om bij stroomverlies de pomp op een absoluut minimum aan vermogen te kunnen laten doordraaien. Een stilstaande pomp = BOEM!
Zo knutselen Wim en ik aan de installatie door. Ons doel is om het zaakje een seizoen of langer zonder enige vorm van onderhoud of menselijk ingrijpen te kunnen laten draaien.

Raspi

Ja, ik ben een RaspberryPi afficionado. Dus af en toe leest u nieuws uit die hoek op dit blog. Volgens RaspberryPi.org zijn er wereldwijd intussen meer dan 5 miljoen van dit soort credit kaart formaat computertjes verkocht. De productielijnen werken op volle toeren!
De nieuwste versie, Raspi 2, heft weer een aantal problemen op en honoreert een aantal wensen uit de community. Meer snelheid en geheugen heeft dit model meegekregen, plus dat er een paar schoonheidsfoutjes in het ontwerp van het model B+ zijn gladgestreken. Het schijnt ook dat de storingsgevoeligheid van de SD kaart interface weer ietsjes verbetert is, dat valt dan te bezien. De eerste batch van 150.000 stuks van het Raspi model 2 schijnt binnen een kwartier uitverkocht te zijn geweest. Dat zegt wel het een en ander van de populariteit. Toch zal het wel twee of meer generaties duren voordat knutselaars als Wim en ik tevreden zullen zijn. Een sata interface en analoog ingang zijn maar twee wensen. En dat ze iets aan die voeding gaan doen bijvoorbeeld een PoE interface. De prijs is gelijk gebleven met het vorige model: 35$. Prima! Een klein onderzoek gaf wel aan dat je voor die prijs moeilijk een R2 zal kunnen vinden. Logisch zou nu zijn dat de prijs van de in voorraad overgebleven Raspi B+ zal dalen. Om dat te verhinderen zal daarom de marktprijs van de P2 wel opgekrikt zijn geworden.







Geen opmerkingen: