23 maart 2015

50 kilometer

Ruim tien jaar geleden kondigde het Franse cabinet een decreet af dat ieder huishouden op het internet aangesloten diende te worden. Aldus geschiedde. Via het verouderde telefoon netwerk werd een ongeëvenaard gammele ADSL infrastructuur uitgerold. In 2008 toen we le Mouton Qui Rit begonnen in Maillroncourt-Saint-Pancras was dat net een jaar of zo een feit. Hoera! Heel La Douce France op het internet aangesloten. Hoewel. Het was niet vreemd dat je een paar uur tot dagen geen verbinding had. En het debiet is iets waar men zich alleen in gebieden waar geen regulier internet is over in de handen wrijft.

speedtest.net resultaat 2014

Eerlijkheids halve, onder reserve weliswaar, moet ik zeggen dat het sinds een paar weken mee lijkt te vallen en het debiet bijna constant is met een heuse 5Mbps. Ook al verkochten ze mij dit abo voor 8Mbps. Een enorme boost voor de levenstandaard in Mailleroncourt!
metingen EU onderzoek SamKnows van juli 2013 via mijn verbinding

Glas!

Zo'n zes jaar geleden werd per decreet bevolen dat alle gemeenten in het land aangesloten moesten worden op het internet via glasvezelkabel. Jawel! Mijn onderkaak zakte diep onderuit toen ik een paar jaren geleden zag dat er een dikke glasvezelkabel langs de belangrijkste hoofdweg in onze buurt werd ingegraven. Daarna bleef het weer een paar jaar stil op dat front. Tot vorig jaar er opnieuw aktie was. Namelijk in een wat groter dorp hier in de buurt: St. Loup sur Semouse. Ineens was er een freesmachine door de hoofdstraat van het dorp aan het reutelen en zag ik glasvezel de grond in verdwijnen. Mijn hart sloeg een slag over! Edoch, sindsdien liggen die kabels alleen de wormen onder de grond te kietelen.

Tja...

Dit weekeinde zijn de departementale verkiezingen geweest. Dus moesten ze iets hebben om mee te kunnen geuren. Tot mijn opperste verbazing las ik in de verkiezingskrant dat de conseil génerale een heuse 50km glasvezelkabel per maand laat aanleggen. Heus, per maand, vijfig hele kilometers! Een speerpunt item op de agenda.

Relativeren moeten we dat even.

Geografisch gezien is het namelijk een tempo van een huifkar. Er zijn, na de herindeling van vorig jaar, een kleine 550 gemeenten in de Haute-Saône met enkele dorpen per commune. Stel even dat de grootst gemene afstand tussen de dorpen een kleine 10 km bedraagt (er is volgens wikipedia ruim 8000 km weg in het departement). Zodat er 5 dorpen per maand via glas aan het internet aangesloten zou kunnen moeten worden. Na 10 jaar zou glas door de hele provincie moeten liggen en elk dorp aangesloten zijn. Give or take a few years voor wat tegenslagen en zo. Omdat Mailleroncourt in een uithoek van de provincie ligt ga ik dat vóór mijn definitieve pensionering niet meer meemaken. Immers de buitengebieden zijn altijd het laatst aan de beurt. Zoals dat net zo gaat met de riolering die over 2 jaar klaar moet zijn maar waarvoor nog geen spade in de grond is gestoken. Internet via glasvezel wordt iets voor de volgende generatie dus. Maar dan heb je ook wat: een reeds verouderd netwerk voordat het aangesloten is. La Douce France in de frontlinies van de technologische ontwikkelingen, jawel.

Dan geloof je je ogen niet als je in datzelfde stukje van de verkiezingskrant leest dat toegang tot het internet met een hoog debiet (vind ik dan minimaal 10Gbps) van levensbelang wordt geacht voor de ontwikkeling van handel, industrie en bevolking in de Haute-Saône. Daar komt nog bij, wat ik eerder al eens schreef, dat een dorp voor aangesloten geboekt wordt als er ergens in het dorp een soort van schakelkast staat. De gemeente zelf moet dan het initiatief nemen voor de rest: glas naar je voordeur. Uiteraard met een bak subsidie van diverse andere overheden. De abonnementsprijs is al wel bekend: 62E. Daar zakt je broek dan van af. Ze kunnen je al wel vertellen wat het gaat kosten maar wanneer de aansluiting in je meterkast zit daar haalt men de schouders over op. Zo van weet ik veel... Als ze slim zijn, en dat is best wel zo, dan leggen ze de kabels meteen in de grond als de straten openliggen voor de riolering. Dat is natuurlijk veel te efficient, dat dan weer wel.

Teleurstellend is dat het allemaal zo uitgesmeerd wordt. Vooral omdat je weet dat LDF in de frontlinie stond met het Minitel systeem uit 1980. Dat teletext systeem wat zelfs uitgerold dreigde te worden in europa. Een geweldig stukje pioniers werk, werkelijk waar. De laatste server is pas vorig jaar juni uitgezet ;=) kun je nagaan hoe robuust dat systeem is geweest. Op vele manieren heeft LDF haar mannetje gestaan in de ontwikkeling van dit soort dingen. Er is dan ook een traditie hoog te houden sinds Blaise Pascal in 1640 de eerste commerciële rekenmachine ontwikkelde: de Pascaline. Frankrijk heeft tot medio negentiger jaren van de vorige eeuw, een bloeiende computer industrie gehad. Jammer dat dat dan weer teloor is gegaan, door corruptie voornamelijk. Neem dat samen met de uittocht naar het buitenland van de jonge intelligentia en entrepreneurs dan komt er voorlopig geen frontlinie IT meer terug in LDF.

Pascaline 1640
bron: Musée de Arts et Metiers
Á propos, dat museum in Parijs is sowieso zéér de moeite waard.

Waarom het uitrollen van beglaasde internet zo langzaam moet gaan zodat de rest van de wereld de ontwikkelingen in LDF een tweede keer weer inhaalt blijft verwondering in mij veroorzaken. Een ezel... ach.

Oké, de ongeëvenaarde bureaucratie en de ingewikkelde regelgeving hindert La Douce France de greep naar Europa's broedplaats voor hightech industrie. Zoals de politiek roeptoetert te willen zijn. Een extra factor wat hier meespeelt is de “pas inventé ici” mentaliteit bij de (vergrijsde) elite: als het hier, in LDF dus, niet is uitgevonden dan doen we het nog eens dunnetjes, maar wel anders, over. Die not invented here mentaliteit is gewoon nog veel te sterk om echt voluit te kunnen gaan. Hoewel, je kunt zeggen wat je wilt, de TGV is gewoon een top product. Ondanks dat dat niet getuigd van slim op de markt bezig zijn. Dat is dan weer een heel ander verhaal.

Voor al het overige is het een heerlijk land om in te wonen. Dat meen ik oprecht. De ervaring van ruimte in deze streek, de prachtige natuur en niet in het minst la Cuisine Française, maken alles meer dan ruimschoots goed.

Geen opmerkingen: