1 juli 2013

no comment



really: no comments needed

Though een beetje proficiency in (american) english kan helpen.

enjoy!

Été

Ja echt, het gaat gebeuren: zomerrrrrrr!
Dat kan ik machtig mooi aflezen aan mijn grafiekjes ;=) een heel duidelijke trend is aan het ontstaan. De temps in de nacht dalen nog wel erg maar overdag is het een prima de lux weertje.


Die piek links, vraagt iemand. Wa's dat? Dat komt zo. Als de pompen gaan starten op een bepaalde begintijd, test het programma via de sensoren eerst de temperatuur van het water. Is het water uit de Solar Farm kouder dan het zwemwater ('s ochtends vroeg dus) dan schakelt het programma de pompen weer een paar minuten uit. Dat gaat dan zo:
  • start pompen, 
  • test temperatuur, 
  • te koud? 
  • schakel pompen uit, 
  • wacht 5 minuten
  • herhaal procedure
De eerste pendel cyclus veroorzaakt die piek in de grafiek. Het water in het systeem koelt daardoor zeer snel af. Komt dan misschien beneden de zwemwater temperatuur en schakelt weer uit. Dat kan zo doorgaan totdat de temperatuur uit de SF blijvend hoog genoeg is. Het water in de manifold (bak met aansluitingen) van de SF kan in die vijf wacht minuten best behoorlijk warm worden maar niet zo hoog dat daardoor de slangen kunnen barsten. Dit pendelen kan rustig meer dan een uur doorgaan als er in de morgen onvoldoende zon is. Ook gedurende de dag heb ik dit wel eens zien optreden. Om de frequentie daarvan beter te kunnen beheersen wil ik nog een instralingsmeter installeren. Daarmee meet je de stralingssterkte en kun je besluiten om een pendel cyclus over te slaan mocht de zon het langdurig laten afweten. Het is ook maar afwachten of die CV circulatie pomp dat om de vijf minuten aan en uit zetten wel kan verdragen. Het is een watergesmeerd verhaal, dus erg ongerust maak ik me er niet om. In geval van nood ligt er een reserve pomp op voorraad. Die hele besturing begint behoorlijk uit de verf te komen. Nu nog dingen verzinnen voor de winter periode.

Hobbiën? Oh ja! Wim en ik genieten er met volle teugen van.

Geen opmerkingen: