De laatste twee weken was het bijna elke dag het hele huis schoonmaken,
alle kamers en het appartement in orde maken voor de nieuwe gasten van
die avond, en ook nog kleine klusjes tussendoor. Dan is er een lamp
kapot, of ineens een lekkende leiding, nieuwe gordijnen ophangen, een
slot wat niet meer open gaat, een afwerklatje dat toch niet tot
tevredenheid zit moet opnieuw... Ga zo maar door. Je kwam pas op adem
als een of meerdere gasten een paar dagen bleven, of het appartement
voor een week verhuurd was. Wie zegt dat het houden van een B&B
een makkie is moet maar eens een weekje of zo mee komen draaien. Zeker,
je hebt wel eens een uurtje voor je zelf. Dan kan je ff zwemmen of
gewoon een dutje doen tussen de middag. Die momenten heb je nodig
anders loop je, voordat je aan het avondeten toe bent, al op je
tandvlees. En dat vinden de gasten dan weer niet leuk. Je moet een beetje
schipperen met de tijd voor jezelf en voor de gasten.
Boeiend
Weet je wat nu het meest boeiende aan een B&B is, om maar met
een open duur te in huis te vallen? Dat is de verscheidenheid aan
gasten. Bijna niemand heeft het zelfde beroep of is bezig met hetzelfde.
Bijna iedereen heeft een ander verhaal of staat anders in het leven. Zo
zit je op je balkon te praten over iets als de laatste ontwikkelingen
in computer technologie, kwantum mechanica of waarom kunstmatige
intelligentie zo op zich laat wachten. De volgende dag hebben we het
over ontwikkelingshulp met de voor en nadelen daarvan, met uiteraard
argumenten voor en tegen ontwikkelingshulp. Dan hoor je de ins en outs
van de geniepige manier waarop de overheid in het onderwijs aan het
bezuinigen is, uiteraard ten koste van hun medewerkers. Of kun je
heerlijk los over hoe iemands professionele website gekoppeld zou kunnen
worden aan de Web 2.0 tooltjes zoals twitter, facebook en ga zo maar
door. En alles wat verder ter tafel komt (wvttk), geen onderwerp is eigenlijk te dol.
Nu we ook op een aantal buitenlandse boekingssites staan ingeschreven krijgen we steeds meer gasten uit Australie en de America's. Die gasten trekken rond in europa en vinden ons dan een prima tussenstop. Zo zie je maar weer hoe dat kan lopen.
Corsica
Onderwijl proberen Fannie en ik de sterren van de hemel te koken,
bestaande recepten te perfectioneren, of vlooien uit wat nu zowel lekker
zou zijn voor vegetarisch als voor de vleesetende dinosauriërs onder
ons. Zelf ben ik natuurlijk van de vleespotten niet uitgesloten. En passant
ontdekten we een heel drinkbare wijn die prima bij het meeste past wat
we koken. Die wijn komt uit Corsica en heeft de naam: Ile de Beauté. Qua
smaak komt 'ie een beetje in de buurt van Pinot Noir maar is een stuk
fruitiger. We hebben wel eens meer wijnen uit Corsica in huis gehad,
niet allen even geweldig. Dat zou merkwaardig zijn geweest. Dan zouden
alle gasten deze wijnen wel gekend hebben. Meestal is het voor de eters
een verrassing dat er heel drinkbare wijnen van Corsica komen. Voor ons
geeft het een apart cachet aan de maaltijd dat erg gewaardeerd wordt
door de gasten.
Ook heeft het ons nieuwsgierig gemaakt naar Corsica zelf. De verhalen
van gasten die er geweest zijn wakkerden onze vakantieplannen in die
richting alleen maar aan. Dus Corsica nous arriverons!
We werden wel gewaarschuwd om vooral niet in het hoogseizoen te gaan.
Dan is het er stervensdruk en ervaar je Corsica niet optimaal, werd er
gezegd. Nu, dat gevaar is er niet. Het hoogseizoen is voor ons
uitgesloten. Eerder het najaar. Maar eens uitvlooien wat een goed moment
zou zijn, en of het weer dan nog OK is. Uiteraard iets meer kennis over de wijnen,
het eten, de bevolking daar, dat zou ook prettig zijn. Is er überhaupt wat te zien anders dan
woeste bergen of pittoreske dorpjes? En kun je misschien beter vliegen
dan met je autootje zuidwaarts knarren? Tijd zat nog om dat uit te
vlooien.
Druk
De drukte hier heeft ook het bloggen even op een laag pitje gezet. Dus
nee, er is niets anders aan de hand dan op apegapen liggen nadat de
gasten naar bed zijn gegaan. Dan schiet het bloggen er een beetje bij
in. De dag begint rond 0800, naar de bakker, tafel dekken en ontbijten.
Opruimen, afwassen, keuken en lobby schoonmaken en dan de kamers. Fannie
strijkt zich drie keer in de rondte met het beddengoed, ikke doe de
lopende reparaties en maak de sanitaire groepen schoon. Dan boodschappen
doen, ff zwemmen of een tukkie doen als de tijd daar voor over is. En
dan moet je al aan het diner beginnen. Als gasten vroeger dan de
inchecktijd van 16:00 komen kapt dat alle neven activiteiten subiet af.
Klusjes moet je uit je handen laten vallen, of meteen even de laatste
check op de besproken kamer uitvoeren. Meestal hebben de gasten daar wel
begrip voor en gaan in de tuin zitten met iets te drinken. Of bonjour
ik ze naar en in het zwembad. Dat geeft ons net voldoende tijd voor de
laatste voorbereidingen van die dag. Rond 19:00 eten we met zijn allen, en staan vaak pas rond 23:00 van tafel op. Dan nog de keuken opruimen, daarna kunnen Fannie en ik even een momentje voor onszelf inlassen op het balkon. Nog even naar de sterren loeren, en hop naar bed. De volgende dag begint het feest weer opnieuw. Het is hard werken, maar het heeft beslist zijn mooie momenten, elke dag weer.
ZWEMBAD
De zonneverwarming doet het excellent voor het zwembad. Gemiddeld 28
graden is het water, niet verkeerd. Zelfs als er een paar dagen forse
regenbuien zijn geweest. Af en toe moet je een beetje manipuleren met
het bubbeltjes-afdekzijl. Als de temperatuur overdag richting de 30
dreigt te gaan laat ik het zeil eraf in de nacht. Dat brengt precies de
benodigde afkoeling. Een nadeel is dan wel weer dat er van alles en nog
wat in het water valt 's nachts. Van de week konden we nog net op tijd
een egel uit het water vissen. Het arme beest lag aan de kant, met zijn pootjes
omhoog, te trillen van uitputting. Tien minuten later kroop het overeind
en hobbelde weg naar de veilige bosjes. Hopelijk heeft het dit avontuur
overleefd. Soms vind je kleine beestjes in het skim filter, die zijn dan
wel de pijp uit gegaan. Nou ja, je kunt niet alles hebben.
Zwaluwen
Wat erg leuk om te zien is, zijn de zwaluwen die het water oppervlakte
skimmen en een bek vol water ophalen zo. Lig je zelf rustig in het
water, dan nemen ze een snoekduik nog geen meter van je af! Sta je toch
van de kijken hoe die beestjes kunnen vliegen. In en rondom het huis
zijn een paar nestjes met zwaluwen, leuk om te zien. Vooral als er
eentje in volle vaart door een smalle spleet vliegt, mij ziet, en dan
rechtsomkeert maakt. Alsof er geen g-krachten bestaan. Lijkt het maar zo
of zijn er dit jaar beduidend meer zwaluwen?
SCHAPIES
Het weiland achter het huis is weer door de boer gemaaid, tamelijk laat overigens. Dit keer opnieuw geen spectaculaire opbrengst. Acht balen tel ik. Het zal de droogte in
juni en begin juli wel geweest zijn. Ook liepen er dit jaar wat meer
schapen (8 volwassenen en 7 lammen) op te knagen. Ook dat zal de
productie wel gedrukt hebben.
Afijn, de stallen zijn weer schoon, afgesloten
voor het veevolk, en kunnen over een paar maanden winter klaar gemaakt
worden. De boer nog ff vragen om een baal stro voor de winter en we zijn
er weer helemaal klaar voor.
Nu nog de beslissing nemen om Dram te verkopen en
een nieuwe ram ergens vandaan te halen, of Dram nog een jaartje te laten
door gaan. Het laatste heeft mijn voorkeur. Temeer daar hij schijnbaar
tot het besef is gekomen dat van de mens geen concurrentie te duchten
valt. Hij is tenminste een stuk minder agressief. Toch moet je over je schouder
blijven kijken als ie in de buurt is, je weet maar nooit of Dram de
kolder opnieuw in de kop krijgt. Ik wacht het einde van de ramadan maar
af om dat te beslissen. Als er een goede prijs komt kan er altijd nog ja
of nee gezegd worden. Het einde van de ramadan valt laat dit jaar. Ramadan is voor ons altijd het moment om de overtallige rammen te verkopen. Aan
de andere kant worden de lammeren dan ook groter en brengen dus meer op.
Uiteindelijk moeten uit de opbrengsten wel de brokkies, likstenen, veearts, en
eventueel medicijnen betaald kunnen worden.
VIDE GRENIERS
De mailleroncourt rommelmarkt is volgende week zondag 5 augustus. Dan ga
ik opnieuw een poging doen wat van mijn werk te verkopen. Fannie heeft
nog een paar dozen prullen meegebracht uit NL en wellicht moeten we hier
ook nog het een en ander opruimen aan overgebleven onderdelen aan
sanitair en elektro. Het wordt een hollandse stand dat ook nog. Eind
augustus doe ik dan Vauvillers nog. Vauvillers schijnt wel een goede
markt te zijn om iets te verkopen. Daarna heb ik het wel weer gehad voor
dit jaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten