15 januari 2009

Time out

Na de heftige week met de korst is het tijd om even een pas op de plaats te maken. Tijd om na te denken over hoe het huis bij afwezigheid tegen vorst te beschermen. Inschatten hoe koud het kan worden is dan natuurlijk natte vinger werk. Maar de metingen in verschillen binnen en buiten temperatuur bij een onverwarmde situatie geven aan dat er niet met -20 gerekend hoeft te worden. Ook al omdat de meeste vertrekken geisoleerd zijn, nou ja geisoleerd... Niet volgens de huidge normen althans.

Anti Vries spul en zo
Komt het verhaal van glycol in de CV te injecteren, tegen bevriezing van je leidingen en zo. En hoe die handel aan te sluiten, en bovenal waar dat spul gekocht kan worden.
Allerlei mogelijkheden passeren de revue, ingewikkeld tot minder ingewikkeld. Het een nog mooier dan het ander, maar geen van allen (nog) niet erg praktisch. Laat staan dat je alle onderdelen kunt vinden.
Die franse taal he, mooie poetische omschrijvingen van onderdelen maar weinig 2tp ofwel to the point. Korte terminologie in de Franse taal is ver te zoeken, een gemiddelde handleiding is op zijn minst 1/4 keer zo lang als in andere talen. Maar Dries zal samen met mij op jacht gaan, hij begrijpt Frans beter dan ik dus dat is altijd een goede ondersteuning.

Brico Marche had dan wel de meeste fittingen maar was de doorsnede van de leidingen nu 14 of 12 mm, twijfel, gezien het moeizame inruilbeleid de handel maar laten liggen tot ik precies wist om welke doorsneden het ging; 14 mm dus. Een pomp voor op de boormachine hadden ze overigens wel in plastic uitvoering maar niet een die boven de 1 bar uit kon komen. En de aansluitingen weken weer af van wat we nodig hadden(snelkoppelingen), dat zou dan weer extra fittingen betekenen, als die er al waren. Ook zo'n sterk staaltje van assortimentsbeperking in die winkels: delen van een constructie hebben ze wel, maar niet echt alles om op elkaar aan te kunnen sluiten, niet echt nee. Hiervoor moet je toch minstens 2 andere zaken afkleppen. Helemaal een toestand als je zaken van verschillende merken aan elkaar wilt koppelen. OK na ervaring en opgedane kennis wat ze waar hebben kom je er natuurlijk wel uit. En de mensen in Brico Marche doen echt hun best om je van dienst te kunnen zijn, die knurften van Brico Depot zijn echter een verhaal apart waard ;=)
Dan kom je in diverse supermarkten wel anti vries tegen = verdunde glycol. Maar daar zou ik meer dan 400 liter van nodig hebben! Die paar tankjes die er stonden waren dus absoluut niet voldoende. En 80 van die canisters a 5 euries werd ook iets te veel van het goede. Een alternatief was redelijk snel gevonden bij Franco Aubade (grote professionele bouwmarkt keten), onverdunde glycol voor 120 euries per 20 liter, 6/liter onverdund, is dus heel erg veel goedkoper.
Daarmee gescoord hebbende op zoek naar een pomp om het erin te krijgen.
Bij een auto-onderdelenhandel kwamen ze met een brandstofpompje a 150 euries aanzetten, maar dan moest je wel weer of een accu of een 12 volts voorzieing hebben. Cretief denken dat wel! Maar maakt alles net weer iets gecompliceerder en voornamelijk duurder dan nodig, EXIT.
En daarmee was de ochtend alweer voorbij, tussen 12 en 2 zijn de meeste winkels gesloten dus wij ook maar aan de lunch.

We besloten daarna het maar voor gezien te houden deze dag.

Eureka!
  • De leiding waar het om gaat is 14mm, check!
  • En er zit een aftapkraan bij de ketel waarvan de leiding uitkomt op de pijp voorbij die van het overloop ventiel, check!
  • Tsja en waar iets uit kan, kan er ook wel weer iets in, dacht ik zo, via dezelfde weg toch, check!
Deze grote vereenvoudiging van het ontwerp is een meevaller, want nu is het een kwestie van een nippel aan te brengen op die uitstroomleiding waarop weer een pomp aangesloten kan worden. Diezelfde nippel kan dan weer dienen om te koppelen aan een slang / leiding met snelkoppeling en die naar het riool te leiden. Ach als het leven nu altijd zo simpel was.
Vol goede moed rijd ik naar Epinal, jawel via de schilderijen route.

Na een uurtje rommelen door de verzameling van door elkaar heen liggende fittingen, is alles wel gevonden, een paar extra fittingen om eventueel verpielen te kunnen verhelpen erbij en dat was dit deel. Meteen ook even spullen gekocht voor de overkookbeveiliging, als je dan toch bezig gaat...
Op naar de pompen afdeling. Die mooie RVS dompelpomp die ik op het oog had kostte echter geen 85 maar 185 euries, hing een ander prijskaartje er overheen en die schermde de 1 af. Shit, als het te mooi is om waar te zijn, nou ja dan. En verrek daar lagen die snelkoppelingen die ik zocht, met bijbehorende slangnippels en aansluitnippels voor op de kraan. Bofkont. Even nadenken. Welke pompen passen hierbij. Ah een oppervlakte pomp met 1 1/4" aansluiting, precies goed voor die mippels, nog een slang erbij? Of maar gokken? Gokken dus dat de huidige gewapende tuinslang passen zou. Dan nog even op de terugweg de vergeten koperen leiding ingeslagen en alles ligt klaar om de volgende ochtend in elkaar te schroeven.

Pompen maar!
Dat aansluiten was eigenlijk een anticlimax, gezien al die mail en hoeveelheid hints en tips van iedereen. Na eerst de kachel leeggehaald te hebben, ik had geen zin in hete brei over mijn handen, was het monteren van de fittingen en pomp in 30 minuten gebeurd. De glycol kon gewoon in het vat blijven zitten. Eerst maar eens flink wat water uit de CV laten lopen, ging ook van een leien dakkie. Daarna de slangen aan de pomp gekoppelt, de zuigslurf in het vat gehangen en de pomp aangezet. Binnen 10 seconden was 20 liter onverdunde glycol in het systeem gepompt! Hoppa, een beetje water navullen in het vat om de resterende glycol en uit de slang en uit de pomp te laten pompen en dat was het, kraantjes dicht. Kraantje voor het op druk brengen van het systeem weer open, de pomp van het systeem weer aan en blazen maar. Na een paar minuten begon de ontluchtingsautomaat te sputteren, ok dan. Ik voelde me net een soort machinist zo met: circulatiepomp uit, kranen dicht, slang aan, kraan afvoer open....

Al met al weer eens bewezen dat hoe symplistischer een ontwerp des te beter.

Autonome Maaimachines: schapen
Schapen zijn net kinderen, je moet ze goed in de gaten houden. Ze kruipen in alle gaatjes die ze maar kunnen vinden. Charlie, vernoemd naar een van de lease kids van Fannie, had zich vorige week klem gelopen tussen de houtwal en het gaas. Dan gaat ie mekkeren, of is het nu blaten. Want als je klem zit kun je niet maaien toch? Optillen was geen optie, ook al weegt zoiets niet al te zwaar, de positie was niet goed. Terugduwen? Als je duwt tegen zijn kop, ontdekte ik, dan geeft dat een averechtse reaktie en gaat ie bokken. Duwen tegen zijn borstkas hielp beter, geen bok reactie in ieder geval. Een beetje bix in een emmertje doet ook wonderen, maar als je geen kant op kunt dan helpt dat ook niet. Fannie werd zowaar bijna op de hoorns genomen, en roepen naar zo'n beest heeft niet zoveel zin dacht ik, maar goed. Charlie er weer uitgelaveerd en hij ging weer happy aan het maaien. De week daarvoor had Lotte, ja ook weer een van de leasekids, zich op zijn rug gelegd, en dat is dodelijk voor een schaap. Want die kunnen nu eenmaal niet uit zichzelf opstaan. Lotte was blijkbaar over een steen uitgegleden en kon niet meer opstaan. Damien in paniek wan: ik krijg hem niet meer overeind etc. Afijn het beest letterlijk aan zijn haren omhoog getrokken, ff stevig op zijn poten gezet en weg spurtte ie. Stond er zelf verbaasd over. En zo leer je met dat soort dingen om te gaan, huh, boer Cornelis ;=)

De dagelijkse inspectie van de AM's gaf de indruk dat er twee drachtig zijn. Kijk dat is pure winst. Nog even afwachten wat Charlie bij de twee anderen gedaan heeft. Ook de schuwheid van de drie laatst aangekochte AM's lijkt nu toch wel wat af te nemen, op een uitzondering na. Het blijven staan kijken als ze de bix brokkies aan het knabbelen zijn schijnt toch te helpen. Nog steeds is er eentje van die drie toch nog te schuw en rent keihard het gaas in als ik nader met een bakje bix. Nou ja als daar geen lam uitkomt dan moet ie maar uit de kudde gehaald worden en dan in de vriezer met die handel. Want er moet natuurlijk wel een aaibaar verhaal overblijven voor als er gasten zijn die het leuk vinden om die voddenbalen te aaien. Weet niet wat dat is, iedereen wil die AM's maar aanhalen. Dan maar selecteren op aaibaarheid, en zolang ze maar blijven maaien vind ik alles goed.

Geen opmerkingen: