11 juli 2016

Hondsdagen

Gasten

In een van de eerdere jaren hadden we ook al zo'n slecht weer jaar. Dat was goed te merken in het boekingsgedrag van onze gasten, relatief kort van te voren boeken. Dit jaar blijkt men nóg korter van te voren te boeken dan anders. Soms op de dag zelf. Het weer is ook behoorlijk onbestendig. Blijkt uit de cijfertjes dat onze noordelijke europeanen meer vlieg-zon-vakanties verderop boeken.
Of het nu een slappe tijd is, kunnen we nog niet echt zeggen. Juni liep voorgaand jaar ook heel langzaam vol. Zelf als we al aan het diner zaten stonden er soms ineens onaangekondigde gasten aan de deur te rammelen. Dan is het even beredderen met het eten als het meer dan 1 gast is. Daar koken we immers sowieso voor, een onverwachte gast extra. Voor fietsers vinden we altijd wel een plekje ergens in huis. We hebben nog een reserve stapelbed in de Grange staan met goede matrassen, daarnaast zijn er nog 2 losse matrassen en allerlei opblaasdingen. In de warme periode kan dat niet echt een probleem vormen om in de Grange te slapen zolang deze 'aanwaaiers' maar geen 4 sterren kamer verwachten.

Voor ons is het gewoon nu spannender hoe we de aanvragen, reserveringen, en definitieve boekingen zo op elkaar afstemmen dat er geen dubbele boekingen ontstaan. We willen graag iedereen accomoderen. Alles lijkt op ultra korte termijn te gebeuren, uiteraard speelt het weer daarbij een heel grote rol. Je gaat niet voor je lol door de regen fietsen of door stormen heen knarren op weg naar nog slechter weer. Je went er wel aan dat je in de ochtend gebeld wordt voor een paar kamers diezelfde avond, je moet daar als B&B gewoon op inspelen. Dan worden het altijd gezellige avonden. Dineetje. flesje wijn, zoiets en lekker lang kletsen totdat het gapen begint en de gasten richting bed gaan. Altijd weer later opstaand dan gewild. Komt door de stilte zegt men. Met de luiken dicht, die deken van stilte die over het dorp valt na een uur of zeven, dan hoor je alleen nog maar je eigen bloed in je oren suizen.
Fannie en ik zitten na het opruimen na het diner nog vaak even boven op het balkonnetje uit te blazen. 's Avonds koelt het redelijk snel af en dat is na zo'n drukke dag best wel lekker. Heel af en toe stap ik dan nog ff snel in het zwembad om lekker fris tussen de lakens te gaan, tot de volgende morgen 7 uur. Eerst een traditioneel ritje naar de bakker, even een paar zinnetjes kletsen als het niet te druk is, ze heeft altijd wel iets snedigs paraat.
Sinds kort kun je een pain de kilo bij haar bestellen. Nou dat zei ze niet tegen dovemans oren. Dus een keer per week gaat er wel zo'n broodje door in ons huishouden.
Een plak brood, een laagje roomboter, een plakje ham en confiture de 4 fruits rouge van Bon Mamman ertussen. Het vult niet echt dat brood dus je moet je beheersen. Kop zwarte koffie ernaast maakt je ontbijt helemaal af!



Vroeg een van de gasten laatst gekscherend of ik dan ook een alpinopetje ophad, een krantje onder de ene arm met een baguette onder de andere. Heel af en toe zie je wel eens zo'n markant figuur door de straat lopen. Maar zélf? Nee dat zou wel erg over de top zijn. Ben geen fransje toch? Ilja Gort doet dat wel, maar daar heeft ie dan ook de kop voor.

Hondsdagen

De hondsdagen beginnen er aan te komen. Tenminste als je op de grafiekjes af moet gaan en dat vergelijkt met die van voorgaande jaren.
Hierboven is 2015 en 2016 met elkaar vergeleken en heb ik daar een lijn ingefietst van een zogenaamd voorschrijdend gemiddelde. De data van 2014 moet nog overgezet worden naar het nieuwe formaat, een klusje voor het najaar, ben wel benieuwd wat dat te zien geeft. Je kunt al wel zien dat de minima en maxima van dit jaar duidelijke achter blijven bij die van vorig jaar, het is vooral in het begin van het jaar nogal koud geweest. Nog steeds blijven de temps beneden die van vorig jaar.
Hier zie je het voortschrijdend gemiddelde van minmum en maximum temperaturen als de blauwe lijn van 2016. Al die cijfertjes worden gegenereerd om het zwemwater en de kachel te regelen. Dit voorjaar bedacht ik om die cijfertjes eens om te werken in wat meer smeuiige grafiekjes en ziedaar de LMQR stats waren geboren. De volgende logische stap: weerstationnetje. Zijn Wim en ik bezig in elkaar te knutselen. Iedere keer een stukje. Zo is er onlangs een lumen meter bijgekomen waar je ook nog eens de mate van bewolking van af kunt leiden. Dat wordt dus dan ook weergegeven op de site van de SolaFarm. Nu nog iets met wind en neerslag, aantal zonuren... Uiteraard willen we dat zelf ontwerpen en wel zo gecompliceerd mogelijk want anders kunnen we geen 60 versies bakken.

Niet alles lukt in een keer. Zo hadden we in de herfst juist tegen de te hoge zwemwater temperaturen een soort van koelings-lus in de grond gegraven. Gisteren was er voor het eerst gelegenheid voor een test, het zwemwater kwam boven de 30 graden uit. Helaas leverde die test wat verwarrende gegevens op. Niet een spectaculair zakken van de temperatuur van de solarfarm bijvoorbeeld. Over ingewikkeld gesproken. Hieronder het schakelpaneel in de garage. Voldoende om met het schakelen van klepjes te spelen, zou je zeggen. Alleen tijdens de test bleek dat het warme water klaarblijkelijk niet in de koelleiding terecht kwam.

schakelboard garage

Proefondervindelijk is met de hand gevoeld dat de verkeerde plekken warm werden. Dat heet: empirisch bepaald. Benk ik gek op, meten is weten, maar visueel en proefondervinderlijk bevestigen is topt het af. Daarom wil ik ook nog verklikkerlampjes op al die kleppen hebben, dan kun je ook in de garage een mooi dashboard maken en heb je in een klap overzicht hoe het system er bij staat. Een prototype hebben we in de gang gemaakt en dat schijnt te functioneren. In de zomer schakelt het programma de CV en vloerpomp een uur in. Dan gaan de lampjes branden. Idem voor de boiler, als boiler aan dan brand het verklikkertje. De boiler gaan we nog op een relais zetten zodat deze automatisch aangezet wordt als er gasten zijn en uit als de gasten vertrekken. Weer een stukje domotica in huis.

Hieronder een gestilleerde voorstelling van het bovenste plaatje.

schakelboard garage V6

Inderdaad we zijn bij versie 6 aangeland. De nieuwe flowmeters en drukopnemer zijn er nog niet ingetekend. Die zitten naast de thermometer linksboven (visuele controle) en de klep rechts onder. De drukopnemer zit helemaal bovenin (uit beeld). Het geval koelings lus zal uiteindelijk wel goed komen alleen zijn dat zoekplaatjes waarmee heel veel tijd verloren gaat. Theoretisch zou het moeten kloppen allemaal. De praktijk blijkt hier vaak weerbarstiger te zijn.



Geen opmerkingen: