25 juni 2016

WVTTK 20

De latte paar weken was er even iets te veel te doen in en rond het huis, daarom niet geblogd. Komt ie weer, en de Brexit is een goede om mee te beginnen.

1:
OKÉ we hebben een Brexit. Erg? Duur? Voor het referendum wel, erna niet meer. Oorlog? Voor het referendum wel, erna niet meer. En zo klonk er nog veel meer bangmakerij. Nu de eerste paniek over is en Soros en diens maten hun slag geslagen hebben blijkt het allemaal lang niet zo erg als voorgesteld. De eerste schokgolf was nog maar een paar uur voorbij en de financiële markten trekken al weer een beetje aan. Maanden tevoren hebben bedrijven in UK al aan de stutten getrokken om het effect van een val van het pond te neutraliseren. In die tijd zijn er 10 tallen miljarden euries meer dan normaal over de lijn gegaan. Zou je daar aan hebben kunnen zien dat een Brexit er wel in zat? Niet natuurlijk. Dat polls niet erg betrouwbaar zijn is ergens wetenschappelijk aangetoond, net zo min als de uitspraken van voor en tegen partijen. Het bleef gewoon spannend tot de uitslag. Dat bedrijven daarop niet allemaal geanticipeerd hebben geeft wel aan dat niets zeker was.

2:
Hebben die pluche-plakkers ons maanden lang voorgelogen dat het gedrukt staat? Tuurlijk! Ze liegen toch altijd, overal en over alles, zoal het ze het best uit komt. Hoewel, in elke goede leugen zit een beetje waarheid, hier en daar klopt er wel iets. Zoals, het wordt duurder spullen van en naar de UK te krijgen: invoerheffingen. Er zal geen vrije vestiging meer zijn voor Europeanen, gedoe met verblijfsvergunningen. Verder zal de splitsing niet zoveel anders zijn. Geen euro die teruggedraaid moet worden, banksystemen die gaan haperen omdat...

3:
Klinkt het ineens: er gaan meer NL bedrijven failliet, alsof de export ineens als bij een sanctie à la Rusland in elkaar zou storten. Of dat de grenzen ineens gesloten worden. Die jongens hebben nog TWEE jaar om het een en ander uit te zoeken en blijven tot zolang gewoon volwaardig lid van de EU. Dus waar hebben we het over.  Ok, vandaag zijn er een paar UK webshops even een adempauze aan het houden, kunnen beleggingssites de vraag niet aan en schokken wat valuta op en neer. Verder business as usual, toch?

4:
Als die ale drinkers slim zijn en dat zijn ze zodra het eigenbelang speelt, dan transplanteren ze de bestaande EU verdragen gewoon naar een eigen setje verdragen en halen de EU saus eruit. Klaar. Gewoon een zoek en vervang oefening.  Waar al die paniek voor nodig is begrijpt niemand. Of het moet zijn dat het politcor het effect zo snel mogelijk wil dempen om andere landen niet op gedachten te brengen. Want reken maar dat er tussen zitten die spijt als haren op hun hoofd hebben toegetreden te zijn. 
Daarom jagen een paar van die praatpoppen in Brussel de zaak op een spits en klinkt het: "nu moeten de Britten toch meteen onmiddellijk dadelijk direct beginnen met het uittreding proces". Cameron had dat al aan zien komen en traineert de zaak door te stellen dat de nieuwe regering daar zorg voor moet gaan dragen. Hop 6 maanden uitstel! Vreemd toch wel, met niets maar ook niets maakt de EU haast en nu moet ineens alles hop direct gebeuren? Slechte verliezers die clowns in Brussel en nog niet eens goede clowns. Klonk het ook nog dreigend: "wie het in zijn hoofd haalt ook het klasje te willen verlaten gaan we snoeihard aanpakken, denk erom." Een draak zonder tanden dus. Buiten dat het altijd ongewoon lang duurt voordat besluiten genomen worden zullen ze door de dreiging in daad om te zetten hara-kiri plegen. Dan zal immers de werkelijke aard wel heel erg duidelijk worden van de Brusselse dictators naar de lidstaten toe.

SolarFarm
Na een paar zomerse dagen is het feest weer voorbij lijkt het. De eerste stortbui trok vannacht langs en vanochtend vulde het zwembad zich verder op met de volgende stortbui. Het is niet anders.
zon onder, regen morgen...
Niettemin genieten we wel van het uitzicht bij de zonsondergangen vanaf ons balkonnetje.

Die paar dagen zon waren wel ruim voldoende om het zwembad op te warmen tot over de 30 graden. De eerste kans om verschillende manieren om te koelen uit te proberen. Zoals het meeste hier doen we alles stap voor stap om te kijken naar het effect van de dingen die we bouwen. Ik kan dus:
  • koelen door de pomp 's nachts door te laten lopen
  • de nieuwe koeling lus in de nacht open zetten
  • de koelingslus overdag openzetten
  • afdekken van rekken overdag
En uiteraard een combinatie van koelingen. De eerste manier werd vannacht uitgevoerd.
Vanwege het laag tarief voor de stroom gingen de pompen na 2200 weer aan, op jaarbasis scheelt dat een paar raspi's. Aanvankelijk leek het veelbelovend en daalde de temp erg snel. Dat bleek een denkfoutje: te korte interval tussen metingen en pompen aan / uit. De sensor mat daarom eerder de buitentemperatuur en niet de zwemwatertemperatuur. Dat komt omdat de opnemer in de circulatieleiding buiten het zwembad zit en niet in het zwemwater zelf. De pomp moet dus lopen om een goede meting te krijgen.
Tweede poging was om 2400. Dat gaf een realistischer beeld. Toch bleek het effect uiteindelijk gering. Vanochtend was de temp slechts 5 graden afgenomen. Dat had veel meer moeten zijn omdat het energie verlies in de nacht ook zonder de pomp aan te hebben minimaal al 3 graden is. Dat geringe effect heeft natuurlijk ook te maken met de hoge buiten temp, meer proeven nodig dus. De uitstroom jets had ik ook al naar boven gericht om zo veel mogelijk temperatuur verlies aan de oppervlakte te hebben. Werveling en zo = meer temp verlies. Voor het filteren van het water bleek dat in de nacht filteren, hint van de badmuts, wel heel erg effectief.

De volgende stap: de koelingslus in de nacht open te zetten. Maar dan moet het water eerst weer boven de 29 graden uitkomen om duidelijk effect te hebben. Voorlopig lijkt het weer te blijven regenen. Zucht.

Geen opmerkingen: