5 juni 2016

Verven

Het hek aan de zijkant liet de verf die er vorig jaar is opgesmeerd al na een half jaar los. De enig logische conclusie: rotzooi. Bij de Brico gehaald.
De deur van de grange ziet er nog steeds prima uit. Spul van de verfvakhandel uit NL zei ik tegen een fransje, Die ook al meewarig naar het hek aan het hek kijken was. Zoveel werk heeft daar ingezeten. Ook de deuren van de stallen beneden en de garage zijn met die troep van de Brico gedaan. Zegt Albert (onze verf specialist: blank schuren en opnieuw beginnen want daar is geen redden meer aan.
Dan vraag je je toch af waarom die rotzooi dan zoveel verkocht wordt, of waar halen de fransjes dan hun verf vandaan? Of is het weer dat de échte verf alleeen in de vakhandel te krijgen is en voor ons bricoleurs er alleen maar spul is dat na een seizoen al begint te bladderen. Ja, dát is het, het is een komplot! Om toch vooral een schildersbedrijf in te moeten huren. Anders: waardeloze verf.
Een potje pantzer lak moest volgens de verkoper echt drie jaar mee kunnen, kijk staat er ook op. Als ik dan opmerk dat ik elk jaar een bus van die zooi op de kozijnen aan het smeren was, kwam er geen enkele reactie. Net als je tegen een muur aan het praten was.
Gebeurd wel vaker als je tegen een verkoper staat te blaten dat het een of ander troep is, dan veranderen ze in een sphinx. Een misterieus zwijgen ontstaat dan. Of, en dat is voor een fransje best wel onbeschoft, ze draaien zich zonder iets te zeggen gewoon om en lopen weg naar een klant die super plotseling uit het niets komt aandraven met belangrijkere dingen.
De franse verf dekt ook slechter je moet minstens een extra laag opbrengen vergeleken met het andere spul. Of, en dat is nóg ongelofelijker, als je een tweede laag verf opbrengt dan lost de onderliggende laag gewoon weer op en zie je de oude ondergrond soms weer terug door de tweede laag heen! En het is echt niet omdat je twee verschillende soorten (water of olie gedragen) over elkaar heen opbrengt.

Gelijkwaardige verf aan die uit NL of DE heb ik tot nu toe niet in LDF gevonden. Tuurlijk er staat "professionel" op de pot. Dan is het opvallend dat je dat in kitten van 10 liter kan kopen, ohja, je hebt er immers twee keer zoveel van nodig. Daarenboven moet je ieder jaar weer gaan verven, zo zonde van de tijd zegt mijn schatje altijd. We kopen wel weer echte verf in als we in NL zijn.
Het balkonhek dat Jennifer vorig jaar in de Hammerite heeft gezet hoeft dit jaar alleen maar bijgewerkt te worden bij beschadigingen. Prima spul dus, blijkbaar scheelt het wel waar het vandaan komt. Was dat ook niet Hammerite op het buitenhek? Ja, verrek. Maar in de Brico hier ter plekke gekocht. Moet ik toch eens aan Albert vragen of daar verschillen in zitten of dat er gewoon iets anders in zou zitten dan het originele spul. Een beetje belazert voel je je toch wel op die manier. Zou het franse spul dan echt opzekkelijk slechter zijn? Op zou het overjarige verf zijn. Daar hebben die grote winkels ook een handje van: overjarig spul verkopen als nieuw. Juridisch is dat het ook wel, maar kwalitatief niet.

Grutters

Dat is met groenten ook zo. Die is niet alleen peperduur in LDF maar je moet ook nog eens vreselijk oppassen dat er geen schimmel of verrotte plekjes op het voorverpakte fruit of groente zit. Steeds meer raak ik er van overtuigd dat je bij de superarkten eigenlijk alleen dingen moet kopen die kontroleerbaar goed zijn. Zelfs havermout van hetzelfde merk (Quaker) als in NL is anders. Duurt langer om gaar te worden, zegt Fannie. Op de een of andere manier zijn veel dingen gewoon van slechtere kwaliteit en nog duurder dan in andere landen.
Er zijn natuurlijk ook wel veel dingen die beter zijn. Het vlees stinkt hier niet als je het aanbraadt, de wijnen zijn goedkoper dan in NL en de keuze in zuivelproducten is op zijn minst gelijk of groter. La Douce France is een chocoholic land, het assortiment liegt er niet om. In de provincie is de keuze wat minder geworden de afgelopen jaren, want: minder consumenten. In de wat grotere steden is er nog steeds een enorme keus in chocolade. Worsten, vleeswaren, allemaal lekker, lekker, lekker.
Ah, en dan het brood. Hier kan ik me werkelijk buitensporig tegoed doen aan brood. Zo'n pain de kilo is bijna 60cm lang en 20 cm breed en weegt iets meer dan een kilo. Lekker dik met rauwe ham of kaasjes, smullen.

Als het echt heel vers is en nog warm, dan met een vlak roomboter en chocopasta of pindakaas met stukjes erin. Of gewoon een een gemeen stuk Camembert zonder boter erbij dan hè. Het kontje knabbel ik er meestal onderweg al af. Vanochtend was het brood een beetje 'bien cuit' nogal goed doorbakken en dan smaakt het een beetje bitter. Moet je gewoon de donkjerbruine stukjes afsnijden. Oh, smullen met dat soort broden. Van een brood voeder je makkelijk 6 ontbijters met grote trek. Op dit moment kost een pain de kilo tussen de 2,50 en 2,80E

Weer

Ook bij de fransjes is het weer een gewild onderwerp. Op de club mar ook bij de bakker worden er altijd wel een opmerkingen over gemaakt. of met welk fransje je ook staat te praten. De laatste tijd is het weer ronduit slecht te noemen hier. De zon laat écht afweten. Veel, heel veel regen. Ik krijg het gevoel dat die regen gewoon rondcirkelt over ons gebied en dan nog nieuwe aanvoer krijgt uit de rest van europa.
De regen blijft maar rondcirkelen boven ons woongebied. Dat trekt de SolarFarm ook niet echt en tot nu toe heb ik maar een keer kunnen zwemmen. Dat is echt balen. Maar áls de zon twee of drie dagen schijnt dan is het zwemwater meteen op temperatuur, dat dan weer wel.

Goed, het ís aantoonbaar kouder dit jaar dan vorig jaar. Hoezo opwarming van de aardkloot? We hebben nu nóg de verwarming af en toe aan.
voortschrijdend gemiddelde temperaturen: buiten
Die paarse lijn geeft de lokale temps op Le Mouton van dit jaar aan en de groene lijn van vorig jaar. Dat is toch tig-gráden kouder zou ik zeggen. Juli is de warmste maand, dat gaat niet gebeuren ben ik bang. Van onze gasten horen we dan ook regelmatig dat ze op erg korte termijn hun vakanties plannen: het moet goed weer zijn. Nou ja op ons dashboard kun je het verloop van de temperaturen goed volgen en daar wordt je eigenlijk niet vrolijk van.

Geen opmerkingen: