4 mei 2016

Dingen

Paspoort
Vroeg iemand mij in stomme verbazing: "moeten jullie dan helemaal naar Parijs om een paspoort te halen?" Ja, de NL overheid vindt dat het zijn burgers in het buitenland als tweederangsburgers moet behandelen en snijden alles weg aan voorzieningen wat maar mogelijk is. Van oudsher was de ondersteuning naar burgers toe al minimaal, als je pech had gekregen dan moest je het zelf maar uitzoeken. NL staat daar niet alleen in. Maar wil je een business opzetten in Verweggistan dan gaan alle deuren open en zijn er dingen mogelijk die zelfs in NL heftig zijn. Het kapitaal regeert zeg maar. Hoewel, als er politieke munt uit te slaan valt dan komen er uit den Haag bevelen om in de houding te springen en worden dingen gedaan die normaal aan een burger ontzegd worden. Ambassades klinkt het wel eens zijn er niet voor de NL-ers maar voor de handelsbelangen. Net of de meeste ondernemers zitten te springen om staatsbemoeienis.
Behalve dat je paspoort in het buitenland twee maal zo duur is, mag je ook 700 km rijden, een hotelletje boeken, extra verblijfskosten maken waarmee het pp meer dan vier keer zo duur uitvalt. Sterker nog, sommige NL-ers moeten bijna een wereldreis maken (Brazilië) voor een nieuw paspoort.

Kafka
Dat is ook nog zo wat. Als je van plan bent voor wat langere tijd in LDF te gaan wonen, zonder dat je de bedoeling hebt te emigreren, je door de gemeente meteen uitgeschreven wordt. Op de een of andere manier wordt dat aan allerlei instanties doorgegeven. Doet de belastingdienst die lijkt te handelen in adresgegevens. Daardoor stoppen allerlei verzekeringen of worden opgeheven met een zeker respijt. Dat je 2% aftrek krijgt voor de AOW per jaar of deel ervan dat je in het buitenland gaat wonen is ook een leuk douceurtje naar 30 jaar gewerkt te hebben. Ja wel doorgetrokken naar je 67ste, blijft er niet veel over van je AOW. Ook een sneu-e, rechten waar je wel voor betaald via belastingen maar niet kunt krijgen: sommige ziektekosten gerelateerde en sociale lasten betaal je gewoon maar je hebt geen rechten. Sommige van dat soort belastingen ga je zelfs dubbel betalen. OK het zijn geen wereld bedragen maar het loopt toch in de honderden euro's per jaar bij elkaar. Je kunt ook geen voertuigen meer op naam krijgen, voor het geval je in NL een voertuig wilt kopen en exporteren naar je tijdelijke verblijfsplaats in LDF bijvoorbeeld. Ineens stopt de hypotheekrente aftrek ook nog een keer waarbij het huis in box 3 verdwijnt en je 2% per jaar over de waarde van je huis mag gaan betalen. Na vijftig jaar heb je dus de waarde van je huis aan belastingen betaald.
Als ondernemer heb je het dan meteen heel erg slecht mocht je een pensioenfonds in eigen beheer opgebouwd hebben, of je even een garantiestorting wil doen van heb ik jouw daar. Ja maar, ik ben niet geëmigreerd hoor... De gemeente heeft u uitgeschreven, klinkt het, dus u ben niet meer in NL woonachtig. Ja, tijdelijk. Niks mee te maken dit zijn (onze) regels. Discussiëren heeft geen enkele zin. Je bedrijf wordt dan ook weer in opdracht van de belastingdienst uitgeschreven bij de KvK en foetsie is die btw verrekening.
Die twee spelen elkaar het balletje toe. De belastingdienst geeft aan de gemeente opdracht voor een onderzoek naar dominicile, en de gemeente interpreteert dat doodleuk als: dat de belastingdienst opdracht heeft gegeven je uit te schrijven. Want dat is winst voor de staat. Ik vraag me serieus af of dat allemaal zo maar kan. Je staat er van te kijken wat miskleunen bij de belastingdienst voor verdragende consequenties voor je heeft. Kafka is er niets bij. Je wordt gewoon van het kastje naar de muur geduwd en niemand die zich iets aantrekt van je persoonlijke situatie. Daar zou "Ik vertrek" wel eens een keer aandacht aan mogen besteden, de financiële, economische en belastingtechnische gevolgen van verhuizen binnen de EU.
Daarentegen, waren banken vroeger de dwarsliggers, die werken nu op de goede manier mee. Krijg je gewoon een nieuwe calculator op je tijdelijke adres als de andere het niet meer doet, je pasje krijg je netjes opgestuurd en het is ook geen probleem meer om een buitenlands adres te hebben. Dat is wel anders geweest. Wel even alles elektronisch zetten zoals afschriften en dergelijke adviseert men dan.

Zwembad
Over een paar weken wordt de SolarFarm omgezet naar het zwembad. Daarmee grijpen Wim en ik meteen de kans aan het een en ander te moderniseren, glad te strijken en modulair in te richten. De idee is dat het niet meer zo zou moeten zijn dat de halve elektronica uit elkaar genomen wordt bij het vervangen van dingen. Zijn we eerder er van uitgegaan dat alles mooi compact in een kastje moest passen is dat idee verlaten. Omdat in de praktijk blijkt dat er af en toe dingen stuk gaan en je er dan heel slecht bij kunt komen om dingen te vervangen. Dat geldt in het bijzonder voor het moderniseren van schakelingen of sensoren toevoegen. Bij het zwembad zit bijvoorbeeld een schakelbord dat dicht bij dit idee komt, dingen zijn redelijk makkelijk uit te wisselen.

schakelpaneel zwembad
schakelpaneel kachel
Verschilletje hè? Als je een sensor bij het zwembad moet vervangen is dat met de door ons gebruikte 1W bus een fluitje van een cent. Bij de kachel heb je een soldeerbout nodig. Daaraan kun je ook meteen zien welk effect "voortschrijdende inzichten" heeft. Nu wil ik overal de standaard relais (blauw) vervangen door solid-state (zwart op de foto en geen bewegende delen) exemplaren, die zijn veiliger voor de elektronica maar vergen ook een stuk minder energie. Dat laatste is van belang bij de Raspi die maximaal 2A kan leveren. Ook al omdat er voortdurend storingen op het 1W netwerkje zijn gaan Wim en ik alle factoren uitschakelen die daar invloed op hebben. In dit geval energie en 'esp' dingen. De komende weken staan dan ook in het teken van upgraden en vereenvoudigen van de schakelpanelen, nu nog slechts drie stuks. Het experimenteren met de elektronica is nog lang niet voorbij maar de producten beginnen wel steeds robuuster te worden. Zo ben ik ook voortdurend bezig de programmatuur te vereenvoudigen en stabieler te krijgen. Daarbij wordt al doende ook de kennis van Python, de door mij gebruikte programmeertaal, groter. Zo zie je maar je bent nooit te oud om te leren. Ook al merk je dat het leren van een nieuwe programmeertaal wel wat  langzamer gaat dan 30 jaar geleden. Toen..., ja toen... afijn, geen plek voor heldendaden hier.  

Terreur
Ook het seizoen van de firma List en Bedrog is weer in alle hevigheid losgebarsten. Om de haverklap worden we gebeld door figuren die schijnbaar alles van je weten en je iets aan willen smeren als kozijnen, zonnecellen, klusbedrijven, diepvriesvoedsel, en wat allemaal niet meer. Af en toe belt er ook eentje op om je te verleiden naar een nummer te bellen want je pakje ligt klaar. En daar moet ik altijd erg mee oppassen want er is altijd wel iets onderweg van .cn naar LDF aan elektronica of zo. Maar als het nummer in een flitstempo opgelepeld wordt dan weet ik het al. Een 0880 betaalnummer. Dan is het over en uit. Bovendien heb ik alleen nog maar van UPS meegemaakt dat ze je opbelden. Overigens, met die slimme jongens moet je geen zaken doen als je niet allerlei bijkomende kosten wilt gaan betalen zoals btw, invoerbelasting en behandelingskosten. Vorig jaar toen ik mijn eerste Raspi cluster in elkaar wilde schroeven vond ik een prachtig rekje dat uit .us moest komen. Werd binnen een paar dagen keurig door UPS bezorgd, dat dan wel weer, maar of ik ff 23 euries wilde aftikken voor de vervoerskosten als ook de btw en behandelingskosten. Daarmee werd dat rekje wel heel erg duur. Sindsdien verdubbelde mijn inspanning zich om bijna alles uit .cn te krijgen met gratis transport. Dat even terzijde.
Nu ben ik niet wars van een gratis spraakles, ook al is dat telefonisch, maar af en toe loopt het echt de spuigaten uit.
Het nieuwste telefoonterreur avontuur is dat een zekere Anna van het EDF (soort Nuon) je opbelt met de mededeling dat je op dat moment vreselijk veel stroom aan het verbruiken bent en ze je daarom over een paar minuten gaan afsluiten als je niet even heel snel een 0800 nummer gaat bellen. Uiteraard denk je dan ff na of dat wel zo is, niet dus. Ook niet na een blik op de meterkast. Na een paar minuten belde ze weer op, waarom ik nog niet had gebeld want het afsluiten ging nu toch echt gebeuren !!! Je bent dan even stomverbaasd over zoveel brutaliteit. Ten eerste kan EDF onmogelijk à la minute zien hoeveel stroom ik verbruik, want die slimme meter heb ik toch maar niet besteld. Ten tweede wordt er een maandelijks bedrag afgeschreven en ergens in juli elk jaar bijgesteld. Nu liepen er in de zomer een viertal pompen 24/7 maar ook dat is inmiddels door het Raspi net tot een minimum terug gebracht. Pompen lopen nu alleen als het functioneel is. De enige stroomvreter is dan nog de keramische oven maar die fikt hooguit een keer in de maand, dat kon het dus ook niet zijn. Op nederlanders.fr stond dat je dan naar je EDF klantnummer moest vragen en/of om haar precieze naam, waarna er meteen opgehangen werd. De volgende keer dat Anna belt zal ik dat eens proberen. Je moet dus never nooit naar een nummer bellen dat ze je via de telefoon geven. In vrijwel alle gevallen krijg je een mailtje van de vervoerder of dienstverlener naar welk nummer je kunt bellen als er hulp of informatie nodig is. Een gewaarschuwd mens telt voor twee denk ik dan maar weer. AL en goed, die telefoonterreur begint zo langzamerhand epische vormen aan te nemen in LDF. Hier ligt echt een taak voor de overheid om dit in te dammen. Of zullen dan ineens alle callcentra in staking gaan als er ingegrepen wordt? Wat ee nrust zou dat geven. Of, gaan Wim en ik eens nadenken over hoe we dit elektronisch kunnen oplossen met behulp van een: druk op 1 voor de B&B, druk op 2 voor... Nog mooier is een chatbot natuurlijk die de nummers van de telefoon terroristen herkent en ze te woord staat. Nu ik het erover heb, die komt op de lijst. Weer een mooi winterprojekt!

Geen opmerkingen: