26 mei 2015

LMQR 8

De afgelopen weken waren erg drukke weken voor ons. Een combinatie van de nasleep van een verbouwing, een paar gezinnen die hier een week verbleven en natuurlijk het werk aan de SolarFarm dat op de planning stond. Uh, staat, cum in uitvoering is.

Feessie!
Maar ook en vooral. Van ons beiden ben ik als eerste met pensioen gegaan, ook al kun je dat aan de hoeveelheid werk niet echt merken. Het is in ieder geval ánder werk, en iets waar ik veel voldoening van krijg.
En, sinds 1 mei is mijn lief, maar dan officiëel, ook met pensioen gegaan. Eerder dan geplanned en onvoorzien dat dan weer wel. Dat zou aanleiding voor een feestje moeten zijn, á la een "ik vertrek" party. Echter, het seizoen is begonnen en andere activiteiten die er gaande zijn noodzaken om daar voorlopig even van af te zien. Op een later tijdstip misschien of volgend jaar, dan zijn we namelijk 40 jaar een paar.

Grote schoonmaak
Nu we beiden op pensioen zijn beginnen we te beseffen met hoeveel administratieve zaken je te maken hebt gekregen in je leven. Abo's opzeggen of wijzigen, registraties corrigeren, dingen (tijdelijk) laten afsluiten, instanties inlichten, organisaties van je pensioen op de hoogte brengen, niet in het minst je verzekeringen regelen of soms opzeggen. En zo voorts. Een waslijst die schier geen einde lijkt te nemen. Sommige dingen moet je even op zijn beloop laten omdat de bijbehorende organisatie moeilijk doet. Andere zaken gaan dan weer erg soepel. Bij anderen hang je uren aan de telefoon en raak je verstrikt in werkelijk Kafkaïaanse situaties. Na lang soebatten besluit je: "die zoeken het dan maar zelf uit" en stuur je een formeel briefje met wat je van ze wilt of juist niet meer. "Nee we willen geen geld terug, gewoon dat de inning en of het abo stopt, begrijpt u? Nee, ook geen overschrijven, geen adresverandering, geen... Voor ons is het gewoon over en uit!" Toegegeven zo'n gevalletje Kafka is zeldzaam, maar daar erger je je juist het meeste aan. Zo zijn er ook waar ze maar al te bereid zijn aan je wensen te voldoen, voor een paar euries extra, dat is een verademing. Het kan dus wel spoepeltjes, zonder gedoe!

Lijstje
OK een beetje allergisch voor lijstjes ben ik geworden, de omstandigheden gebieden om die aversie even op zij te zetten. Anders gaan dingen uit de hand lopen of falikant mis.

Wat absoluut helpt met het proces dat we nu ondergaan is vroegtijdig met zo'n lijstje te beginnen. Zoiets van: wanneer moet je wat gaan doen of regelen en hoe. Email, telefoonnummers en contactpersonen erbij, een vakje voor aantekeningen. Dan af te vinken met wanneer er wat gebeurd is en door wie van het huishouden. Dat helpt om misverstanden te vermijden, als het zwart op wit staat, geeft duidelijkheid.Wat we ook aan het doen zijn is de administratie van de laatste paar jaar door te bladeren. Dan schrik je hoeveel zaken je in de afgelopen jaren allemaal ongemerkt hebt geregeld en wat je nu in een grote veegschoonmaak in korte tijd moet afhandelen.
Een paar tips zijn misschien wel het doorgeven waard. Allemaal dingen waar je in je opwinding over het nakende pensioen en de verhuizing niet zo nauwkeurig over nadenkt.
  • Allerlei bankzaken moeten geregeld worden, automatische afschrijvingen stop zetten bijvoorbeeld. Iets wat je misschien niet direct in de gaten hebt: zijn je pasjes nu wel of niet geblokkeerd voor gebruik in het buitenland.
  • Geef je nieuwe adres aan pensioenfondsen en verzekeringen door
  • Wat zijn de consequenties van het voortijdig opzeggen van allerlei dingen, en kan dat. Daar hebben we uit de bankafschriften een lijstje van gemaakt: dat zijn de terugkerende betalingen. 
  • In het kader van de schoonmaak aktie besloten we dat ieder van ons één abo mocht houden, wordt je heel kritisch van;=)
  • De afgelopen decennia hebt hebben we ongelooflijk veel vergaard en heel wat wordt al jaren niet meer gebruikt. We stelden ons de vraag: is dat de afgelopen 3 jaar nog aangeraakt of heb je dat nog wel nodig? Is het antwoord nee, dan weg er mee! Als gewone burger hoef je je admin slechts een paar jaar bewaren, dus alles ouder dan dat is door de shredder gegaan. Uitzondering zijn polissen, officiële stukken, contracten en zo. Natuurlijk die foto's uit je verleden, brieven, of objecten waar je, ook al heb je ze de afgelopen tien jaar niet bekeken toch nog aan hecht. 
  • Dozen die er sinds de vorige verhuizing afgeplakt en wel nog stonden, even doorneuzen en weg er mee.
  • Sommigen dingen waren misschien nog iets voor een verzamelaar of leken in prima staat. Marktplaats was er goed voor. Heeft weer een paar tienen opgeleverd. 
  • We zijn al maanden lang bezig spullen weg te brengen naar de kringloop, krijgen die misschien nog een tweede leven. Oude kamera's, daar zijn de kringloop winkels best wel blij mee, computers niet die breng je naar de miljeu straat of déchetterie. Haal wel je harde schijven eruit.
  • Bijna de helft van onze bibliotheek ging rechtstreeks naar de kringloop of de papierbak in. We vroegen ons bijvoorbeeld af of we die boeken nog wel een keer gingen lezen, of dat ze gewoon mooi zouden staan op de nieuwe plek. Kijkboeken gooi je zelden weg, pockets van 30 jaar oud, weg ermee als die de afgelopen paar jaar niet nog eens herlezen zijn. Het meeste daarvan hebben we weggegeven of weg gebracht. Al die referentiewerken die je voor je werk zo nodig had, ze waren óf out-dated óf je kunt de info sneller op het interwebz vinden. Als dat nodig mocht zijn. Er zaten enkele exemplaren (zelflerende algorithmes) van honderden "guldens" bij, hop weg ;=(. En die college dictaten? De ton in! Onder in een doos met mappen lagen nog een paar bundels papier van eigen werk waar vaag genoeg van gezegd kan worden dat ze van klussen uit het stenen computer tijdperk dateerden, hop door de shredder en weg er mee. Al met al was dat het betere wieden in de dode bomen kraam. 
  • Wat we ook als praktisch ervoeren was kamer voor kamer leeg te maken, boven op zolder beginnen en dan afzakken naar beneden. Een kamer reserveerden we om de dozen en spullen op te slaan die mee gingen. Met iedere rit naar het nieuwe adres zat de wagen weer vol dozen. 
Uiteindelijk is er zo een stuk minder over gebleven om op te slaan of te verhuizen. We waren best wel streng voor onszelf. De overige (grote) spullen passen nu met gemak in een 16m3 wagen die je nog met je gewone rijbewijs mag rijden. Dat laatste geeft veel vrijheid om het tijdstip van definitief verhuizen zelf te bepalen. Zo'n wagen met laadklep is namelijk elk moment te reserveren. Bij een officiële verhuizer ben je afhankelijk van hún planning, dat komt niet altijd even goed uit. Ook al geeft dat laatste wél een stuk gemak en veel minder gesjouw. Een kwestie van planning.

Raspified
Met Wim samen is er het een en ander aan de Solarfarm bij geknutselt. Als eerste heeft Wim een  UPS (uninteruptible power supply) omgebouwd naar een wat krachtiger verhaal. Van 7Ah naar 50Ah. Met twee ordinaire auto accu's, gekocht in de Brico. Die werden vakkundig aan elkaar geknoopt en leverden na een dag of wat opladen volle peur. Uiteraard wilden we dat op het intra-web zichtbaar maken.

APC interface op de raspi

Afijn, na enig zoek en probeerwerk zijn de gegevens van de UPS via een web achtig iets te zien en krijg je ook nog een mailtje als de stroom wegvalt of weer terug komt:

2015-05-20 16:34:09 +0200  Power is back. UPS running on mains.
2015-05-20 16:34:09 +0200  Mains returned. No longer on UPS batteries.
2015-05-20 16:33:57 +0200  Running on UPS batteries.
2015-05-20 16:33:51 +0200  Power failure.
2015-05-20 13:03:52 +0200  Power is back. UPS running on mains.
2015-05-20 13:03:46 +0200  Power failure.


De oorzaak van het installeren van een UPS ligt voor de hand, zie bovenstaand voorbeeld. De stroom valt hier zoiets als een paar keer per dag weg, is te laag, te hoog, of laat anderszins te wensen over. Sinds een paar dagen zijn de UPS-sen dan ook Raspi-fied. Dat wil zeggen verbonden met een RaspberryPi om gegevens uit de UPS interface te peuren. 
De uitdrukking: "Raspifying / Raspified / Rapifyable"  is verzonnen door een gast van ons die net zo als Wim en ik enthousiast is van de mogelijkheden van een RaspberryPi. "Is it Raspifyable?" Kun je er een Raspi aan koppelen? Gezien de explosie in knutsel land rondom die Raspi's (nano computertjes) lijkt de halve wereld wel Raspifyable. Met andere woorden wat kun je er eigenlijk niet op aansluiten, toch?
Voor de SolarFarm is een UPS een essentiëel deel gebleken, anders slaat de zaak op hol, stoppen er pompen of worden er geen gegevens meer gegenereerd die het een en ander aansturen. Zonder UPS waren er in het verleden nare dingen gebeurd.
Dit laat natuurlijk onverkort dat de kwaliteit van de stroom die door EDF (Electricité de France) wordt geleverd als zwaar beneden peil wordt beoordeeld. Zo'n 80-90% van alle stroom komt uit kerncentrales, het is daarom des te verwonderlijker dat het net zo'n vervuilde stroom aan levert. Het lijkt wel of we in een ontwikkelingsland leven, zo wispelturig is de stroom hier.

Bad pomp
Eindelijk heeft de Badmuts de nieuwe pomp voor het zwembad geïnstalleerd. Waarna wij de motor konden gaan modificeren. De motorsnelheden van de badfilter installatie wilden we namelijk kunnen regelen, die moest dus vervangen worden door een 3 fasen motor. De idee was om de pomp harder en zachter te kunnen laten lopen waarmee de verblijf tijd van het badwater in de warmtewisselaar aan te passen was. (hoe langer het water in de wisselaar kan zijn des te meer wordt het water opgewarmd) Daar zijn we in geslaagd. Eerst moest er natuurlijk een regelaar opgeblazen worden, waarna een vervangend ding precies deed wat we ermee wilden. Met andere woorden de badpomp bleek Raspifyable te zijn. Het programmaatje voor de SolarFarm is aangepast en het dashboard laat nu ook keurig het aantal toeren zien dat de motor draait - 2800 rpm maximaal.

Raspified badpomp
Het interessante aan het plaatje is dat er een bijna perfecte uitdovende sinusoïde te zien is bij de aanloop tussen 09:00 en 11:00. Je zou zeggen een ideale curve. Voor de gein is ook het toerental van de pomp zichtbaar gemaakt. Verbazend hoe makkelijk dit allemaal met Python te doen valt. De stroomstoringen van die middag zijn ook duidelijk in de grafiek te zien. Als je zou afgaan op de getallen zou er een minimum temperatuur van -2030 gemeten zijn op dat tijdstip. Wat zou er in werkelijkheid gebeurd zijn vroegen we ons tijdens het avondeten af. Bedenk daarbij dat door de wetenschappers het absolute nul punt op -273.15 graden Celcius is vast gesteld. De suggestie aan tafel vanavond was dat alles onmiddelijk verpulverd geweest zou zijn. Een leuk gedachten experiment voor de onderzoekende geesten onder ons.

Geen opmerkingen: