8 mei 2014

Belettering


Lay-out
Het zal misschien opgevallen zijn dat de layout van de blog is aangepast. Een wat moderner jasje. Het werd zo langzamerhand weer eens tijd voor het betere knutselwerk. Nou ja zo moeilijk is dat niet, je kiest een opmaak en drie kwart van het werk is voor je gedaan. Nog wat fine-tunen onder de motorkap en hoppa! In de zwarte balk kun je verschillende manieren van opmaak kiezen. Die van het mozaïk vind ik wel grappig. In ieder geval ziet het er weer wat strakker uit. Ook prima leesbaar op een mobieltje zag ik. Mooi lettertype ook. Als je kiest voor de zijbalk is het op tablet en mobieltje het best te lezen merkte ik. Klassiek is ronduit saai, en andere presentaties van de layout vragen in LDF althans nogal wat tijd om te laden. Probeer gewoon eens wat verschillende opmaken uit.

Belettering 
Gasten die aankomen hebben steevast dezelfde opmerking over ons bord dat aan de straat staat: het valt niet of nauwelijks op. Anderen merken soms ook nog op waarom er geen aanduiding aan de gevel hangt. Daar zijn we al langere tijd over aan het nadenken. Begin deze week is er iets uit fotosoep gerold en de eerste offerte is al binnen. Dat was toch wel ff schrikken. Dat er iets aan de gevel moet komen staat eigenlijk wel vast. En ook als je het doet, doe het dan meteen goed. Niet een rommelige houten plank met keurig geschilderde letters, maar iets robuust en tegelijk chique.
belettering in neon kleurtjes

Allerlei materialen zijn de revue gepasseerd, met hun voor en nadelen. Kunststof verweerd te snel, vereist toch dat je minstens een keer per jaar de ladder op klimt om de boel schoon te maken. Houten (gekleurde) letters in dit klimaat zal een ramp worden. Felle kleuren lijken eigenlijk ook niets. (klik op foto voor groot)


lettertypes: Trajan, Carsiva, Charlemagne

Eerder zoeken we het in iets gedistingeerd, zoals RVS of messing. Welk lettertype? Iets wat dat de autobelettering benadert? Of een mooi strak type als Trajan Pro, de twee andere fonts op de foto's zijn monotype carsiva, resp.charlemagne std. Waarvan Carsiva dat van de auto het dichts benadert. De lijn onder de Q van Charlemagne loopt minder ver door dan die van Trajan. Het Trajan type kent kapitalen in twee hoogtes en ziet het er in mijn optiek net iets beter uit.
Het type Trajan Pro vind ik dan ook het best bij de stijl van het huis passen. Materialen als RVS of Messing lijken mij een voor de hand liggende. Ook al vanwege het onderhoudsvrije aspect.
boven: koper, onder RVS
Het aangeboden type letters noemen ze een doos letter. Een soort holle letter waar je achteraf nog LEDs en zo in zou kunnen stoppen.
bron letterexpert.nl
bron: letterexpert.nl
 Met het fotosoepen is dat effect zo goed mogelijk benaderd. Er is zelfs met de zonnestand tijdens het maken van de foto rekening gehouden. Het lijkt nét echt. Uiteraard is er in kleine kring een discussie gaande over welk lettertype, materiaal en de plek aan de gevel (hoogte en positie). Moeilijke keuzes want zit het er eenmaal op dan krijg je het er niet meer zonder schade af.

Prijsje
Het leek het me daarom leuk om dit verhaal eens in de groep te gooien. Je gelooft het niet, maar deze blog wordt dagelijks door gemiddeld zo'n 100+ mensen gelezen. Dan moet het toch lukken om uit die lezersschare een leuk idee te krijgen. De suggesties voor lynotype, grootte/lengte, materiaal, soort letter en plek worden dan in een aparte blogpagina weergegeven. Arbitrair setl ik de deadline op 1 juni 2014. Degene die de meest charmante oplossing bedenkt, of waarvan we het ontwerp gaan gebruiken, krijgt met partner een gratis diner hier in le Mouton Qui Rit aangeboden.

De voorzet is al gedaan.

Nu schuif ik onderuit in mijn stoel en laat de zondvloed aan inzendingen over me heen komen.




5 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik ga dus voor messing. Op plaatje is het de derde van boven. Plaats zou mijnsinziens moeten zijn zo net iets boven de auto, ter hoogte van de serre. Volgens mij moet zoiets bij de ingang hangen namelijk.

Anoniem zei

Marie, Tristan's vriendin vond de 2e van boven het beste. Maar die wel naar links opschuiven, ter hoogte van die die nu 3 van boven is.

mailleroncourt zei

Alle opties staan open, materialen, letter type, uitvoering....

mailleroncourt zei

kijk goed naar wat er zich achter de auto bevindt, dan komt de belettering net boven de serre, zal eens een voorbeeld maken zonder auto voor de serre en dan de belettering op die plek.

Freek zei

Cornelis, dIt moet je echt breder zien. Externe communicatie kan ook met beeldmateriaal bijvoorbeeld een logo. Nu zo ineens een paar woorden aan de gevel plakken zal zonder grondige onderbouwing op korte termijn gaan vervelen.