30 november 2021

Winter 2021

Het is guur weer. Dat is het. Het zonlicht minimaal, echt Vogezen weer.

lichtopbrengst per dag
lichtopbrengst in 365 dagen


Het probleem van het Vogezen weer is dat de opbrengst van de SolarFarm (SF)  beneden de threshold blijft. Dat is niet cool. Threshold? Dat is de minimum temperatuur waarbij de SF opengezet wordt naar de CV. Dat moment wordt door een programmaatje op een van de Raspberry Pi's (raspi) berekend. 

grafiek SF en kachel in graden Celcius

De gele lijn in het bovenstaande plaat moet de groene lijn (kachel) met minimaal 5 graden passeren wil de SF opengaan naar het huis. Dat gebeurd dus nu niet. In het plaatje boven zie je aan de groene lijn dat er gestookt wordt. Het andere geval is zichtbaar hieronder. In de morgen zie je het geel heel snel stijgen en dan laten we de kachel (groen) uitgaan. De SF neemt het verwarmen over tot achter in de middag, waarna de fik er weer ingaat als het te koud wordt.

De eerste paar jaren hadden we aan 72 kuub brandhout net genoeg. Het huis was nauwelijks geïsoleerd. Geleidelijk aan verminderde de benodigde hoeveelheid kubieke meters. Nu veertien jaar later is het nog maar de helft daarvan. Als het voorjaar én najaar veel zon uren geeft, dan zijn we spekkopers. Zoals in 2019 was het houtverbruik slechts: 14m3 en in 2020 20m3. Niet slecht. Natuurlijk is het niet zo dat met alleen een collector opstellen en de koudste plekken isoleren of tochtgaten dichten het huis "off the grid" kan worden gehaald.  Dat is ook niet het doel van dit experiment, maar het was een fantastisch (never ending) avontuur. Zonder de inzet van vriend Wim zou het ook niet zo gelukt zijn.

Onafhankelijker van leveranciers worden is het doel van de SolarFarm. Daar hoort ook bij een deel van je eigen stroom opwekken. Dat is de volgende stap in het totaal plan: het RaspiPlex project.

Onafhankelijkheid

Uiteraard ligt een deel van de oplossing ook bij het bekijken hoe je met energie omgaat. Wat en hoe wordt er verbruikt en wanneer. En kun je dat energiegebruik omlaag krijgen zonder aan comfort in te moeten leveren. Ja dat kan, er zijn grenzen, maar het kan.
verbruik wasmachine
Ik zou geen echte hobbyïst zijn als dat ook niet gemeten is. Grappig was het om te ontdekken dat ieder apparaat zo zijn eigen "handtekening" heeft. Wasmachines, stofzuiger, vaatwasser etc etc. Met een beetje grafiek zo te identificeren. Zie plaatje hierboven. Door op de laagtarief uren te wassen en dergelijke is een beginnetje te maken met energie besparing. Net zo met apparaten die zogenoemd sluipverbruik hebben. Transformatoren, TV's, computers... Ook al staan ze uit. Bij ons was dat na een zoektocht door het huis als snel een heel aantal watjes op een dag. Door apparaten te schakelen, boilers te regelen, bijverwarming alleen aan als er niet gestookt werd, koelkasten op iets hogere temperaturen, trafo's uit de stopkontakten trekken als kamers leeg staan, lampen in andere ruimten uitdoen etc etc. Gevolg: we kregen dit jaar meer dan 1000€ terug van het EDF. Dat konden we dan mooi in de zonnecellen steken. Waarmee we verwachten ieder jaar ruim duizend euries aan eigen stroom op te wekken.

Zonnecellen

De prijzen voor een kilowattuurtje rijzen de pan uit. Ondanks dat voor meer dan 80% stroom wordt opgewekt uit kernenergie in LDF. De eerste fase van de SolarFarm is redelijk stabiel te noemen en verdere uitbreiding wordt als niet zinvol gezien. Daarmee komt automatisch fase twee in beeld: stroom. Overigens er blijft altijd wel wat te pielen aan de infrastructuur, maar dat is puur uit hobby. 

Zonnepanelen dus. De opbrengst zal 100% voor eigen gebruik zijn. Als eerste stap: begin dit jaar werden er 10 panelen van 330W elk gekocht. Dat de panelen nu nog in de garage staan komt omdat onze preferred aannemer niet kon beginnen. Meer preciezer: hij is van carriere gewisseld en heeft nu een vaste baan tot zijn grote tevredenheid. Een ZZPer heeft nu eenmaal behoorlijke sores en op een gegeven moment is het op.  De zoektocht naar een vervanger was ook niet eenvoudig. De hoop is nu gevestigd dat in december de fundering gemaakt wordt om de onderstellen vast te zetten. Aansluiten op het huisnetwerk moet door een erkende vonkentrekker, anders krijg je gedoe met de electronen leverancier en de verzekering. Een nieuwe uitdaging. Uiteraard wordt ook dit project weer gedocumenteerd via deze blog.

Stappenplan

Volgende stap naar grotere onafhankelijkheid is het opslaan van de niet gebruikt energie. Daar hebben Wim en ik al eens behoorlijk over zitten te filosoferen. Denk aan batterijen, accumulatoren, boilers, potentiële energie... Dat is een dingetje: potentiële energie. Boeiend. Denk aan het principe van een koekoeksklok. De gewichten dalen naar beneden en drijven de klok (hier: dynamo) aan. Overdag worden met de niet gebruikte stroom de gewichten weer naar boven getrokken. Ik mag een boon zijn als daar niet verder op gestudeerd wordt. Heel veel knappe koppen zoeken dagelijks naar oplossingen voor het opslaan van energie. Daar kijk ik natuurlijk de kunst van af. 

Een totaal oplossing bestaat er (nog) niet. Onuitputtelijke energiebronnen bestaan niet, maar de mens knabbelt verder aan de koek. Uiteindelijk komt er een oplossing voor onze energie honger. Nogmaals, deel van de oplossing is te kijken naar je eigen verbruik. Je footprint, die kan best wat kleiner.