31 juli 2011

Klussen

Zo de metselaar is klaar; en dit keer kan ik helaas niet klagen. De trap naar ons balkonnetje is aanmerkelijk verbeterd.


Als je dat vergelijkt met de vorige versie.


Nu nog wat tegels er op en "ergens" in dit jaar zal die klus dan klaar zijn.

De muur zit weer dicht. En warempel het is re-de-lijk vlak. Na de bouwvak gaat er nog een laag crépie over en je ziet er niets meer van.



Het platje bij de lobby is nu eindelijk glad gesmeerd, zelf doe ik er nog een  laagje vloeicement erover, en dan het is klaar om betegeld te worden. Maar ja vind maar eens een tegelaar die met natuursteen om kan gaan en dat ook nog tegen een redelijke prijs wil doen.



AZERTY
Dit stukje blog wordt getikt op een machine met een Frans toetsenbord, m'n nieuwe typedoos, daar heb ik nog steeds moeite mee. Al die jaren met een QWERTY keyboard laat je vingers gewoon de verkeerde kant opgaan. Hoe dat er dan uit gaat zien is ook wel weer lollig, net een soort geheimschrift.

Mijk ,qqr eens goe dqt er uit gqqt wien qls je fezoon je cingers het zerk lqqt doen:

LMQR
Le Mouton Qui Rit zit de laatste weken tsjokvol met gasten. Dat is een paar weken keihard werken geweest. Afgelopen zaterdag is het huis als een speer leeggehaald om het geschikt te maken voor de verhuur van het huis als gite. Alle kruiden, voedingsmiddellen, speciale pannen en potten eruit, servies op 12 aftellen etc. Dan de keuken, lobby en kamers een extra goede beurt geven, 10 bedden opmaken, en ga maar door,  da's geen peuleschil als je maar 6 uur de tijd hebt om dat voor elkaar te krijgen. Op sterk aandringen van Fannie nu maar eens een werkster genomen om ons in de hoogtijdagen te helpen. En ik moet helaas toegeven dat dat ons net de extra ruimte gaf om de gite op tijd klaar te hebben voor de nieuwe gasten. De tuin aan de kant gemaakt, een laatste reparatie, puf puf, net aan klaar. De nieuwe gasten arriveerden keurig op tijd, kregen een rondleiding en waren zichtbaar tevreden. Omdat de gasten voor het appartement net een paar uur later zouden komen konden we nog net de laatste kontrole uitvoeren en vers beddegoed van de drooglijn halen.

Wie zegt dat een B&B houden een makkie is mag eens een paar weken mee draaien in het hoogseizoen.

Nu krijgen we het even een weekje wat  rustiger. FF uitblazen kun je niet want er is altijd wel wat: Er is altijd iets kapot, natuurlijk precies wat nog niet vervangen is in de afgelopen drie jaar. Omdat het nog wel even mee kon voor die ruimte ook verbouwd gaat worden. Bovendien je gaat toch niet iets vervangen dat 't nog doet? Toch? Maar de WC boven loopt door en verliest behoorlijk wat water. Bleek een rubberen ring te zijn die totaal vergaan was. Een nieuwe gehaald, gemonteerd, wel de goede diameter maar de verkeerde dikte, merde! Volgende week maar weer een andere maat halen bij de brico.

27 juli 2011

Terras

Eindelijk, eindelijk. De metselaar kwam van de week aanzettten en is aan de muur van het balkon begonnen. Dat begon steeds erger te lekken. Met kleine beetjes op de troffel wordt het tegen de muur aan gespetterd, meestal blijft het dan zitten, soms niet en valt er zomaar een plak cement weer van de muur. Je kunt de specie er niet tegenaan strijken zoals bij stuccen wel gebeurd, 't Was geen echte metselaar, dat was me heel correct al wel verteld. Hij had alwel eens eerder klusjes gedaan, en dat ging redelijk goed, dus geen probleem. Het gaat behoorlijk langzaam voor NL begrippen, is een opmerking van een van de gasten. Afijn, na drie dagen kwakken zit de muur weer dicht met snelhardend en waterdichte zooi, of zo. Na de bouwvak wordt de muur opnieuw met crépie (zie rechts onder op de foto) besmeurd en is het balkon weer een om aan te zien.


Tuurlijk zijn de terrastegels met cement besmeurd geraakt, ondanks mijn waarschuwing. Dat wordt weer geouwehoer over de schade. Want dat cement krijg je er niet meer uit.

TRAP
Vol goede moed is hij nu bezig gegaan met het trappetje van het appartement naar het balkon. Na twee pogingen van eerdere bricoleurs-de-dimanche (prutsers) begint het nu eindelijk te lijken op mijn ontwerp. Natuurlijk was er niet goed gecommuniceerd tussen metselaar en aannemer, dusssz moest ikke toch weer ff ingrijpen. Na een derde poging kwam de idee eindelijk terecht in de breincellen van de metselaart en hoppa!


Het begint erop te lijken. Morgen kunnen we er overheen lopen, sneldrogend schijnt het ook nog weer te zijn.

Het is midi, tijd voor werkoverleg:

wat gaan we eten?
Het Haagse kookboek geeft uitsluitsel. Grappig hoe universeel dingen toch zijn: taart is taart!


21 juli 2011

Dijon

Voor de inrichting zijn we naar de meubelboer in Dijon gegaan, ook die hamburgertent is aldaar. Even langs mijn favoriete doe het zelf zaak nieuwe vacuumbuizen opgehaald, er waren er wat kapot gegaan. En heb je meteen wat reserve buizen, want die dingen zijn nogal kwetsbaar.
Onderweg de ene regenbui na de andere, af en toe kom je dan merkwaardige bouwsels tegen. Zoals deze.


De gevel-letters zijn van BETON! Klik maar op het plaatje.Die betonnen gevel-letters maken ze tegenwoordig niet meer, en niemand die het nog kan denk ik.
 


En ervoor staat een heuse DS snoek. Zou die bij de koop inbegrepen zijn? Je komt ook  juweeltjes van huizen tegen. Nee het staat niet te koop.


Als er geen auto voor had gestaan zou je denken dat het plaatje van twee eeuwen geleden was.  Ja af en toe zie je plekjes waar als het ware de tijd heeft stil gestaan, prachtig. Of pandjes die ze fundamenteel aan het opknappen zijn...


Soms zie je opgeknapte pandjes waar je met open mond van staat te kijken, zo mooi gedaan. Het kan dus wel. In de toekomst zal ik eens wat meer tijd nemen bij zoiets te stoppen en plaatjes te schieten. Details te over. In een flits zie je een pracht van een voordeur voorbijschieten. In de remmen, achteruit, dat kan zomaar op het platteland, en kiekje nemen.



Na heel veel schuurwerk, lakken en het vergulde randje weer aanbrengen is dit een pracht van een deur. Nou ja dat moet je dan met je geestesoog zien. OK aan het huis moet ook nog het nodige geknuseld worden maar een kniesoor die daarop let bij dit juweeltje van een deur; in potentie dan.
Na de meubelboer, en de klusmarkt, nemen we de tijd voor een beetje rondlopen in het centrum. We zijn in Dijon, DUS, mosterd. Dus naar het winkeltje waar ze die prut verkopen.


Je hebt mosterd in alle soorten en maten. Van fruitig tot zo scherp dat je er met gemak de tranen van in je ogen krijgt.

Mosterd uit de pomp, het moet niet mooier worden!

Een voedingskundig oog wordt er op de waar geworpen 
We lopen door naar de kathedraal. Moet ik nog zeggen dat Dijon, in vroeger tijden hét machtscentrum van Frankrijk was. De graaf van de Bourgondie was eigenlijk de machtigste en dus rijkste man in die tijd. De graven van de Bourgondie staken de koning naar de troon. Daar werd een stokje voor gestoken. Want het kan natuurlijk niet zijn dat het hof van "le Duc de Bougondie" met meer pracht en praal was omgeven dan dat van de koning himself.
Die oude glorie zie je terug in de majestueuze gebouwen in het centrum.

Een beetje voorgevel hoorde er wel bij.

Zo'n voordeur, hebben!

oude vakwerk huizen
idem



 Winkeltjes voor ieder wat. Maar van zo'n smerige crêpes bakplaat wil je natuurliijk geen crêpe meer eten. ;=(

Dan de kathedraal. Helemaal ingebouwd, maar indrukwekkend van stijl.


gek maar een enkele Gargoil tussen de waterspuiters...

strak gotisch, mag dat wel

ben nu eenmaal gefascineerd van gebrandschilderde ramen


en dan dat licht...



die gaat blijkbaar ook voor de ramen


Zitten we in de avond nog ff uit te hijgen bij het kampvuur.


20 juli 2011

Buffalo Grill

Heb je net weer een bak geld uitgeven aan inrichting en zo, krijg je trek. Vlak bij de Brico heb je een soort luxe hamburger tent. Volgens Amerikaans model, dat wel, doet ook erg authentiek aan, alleen de taal is anders. Ook is er niemand die je bij binnenkomst een plaats wijst, da's ook anders. Dus wij strompelen op een plekkie bij het raam af, en na wat gemopper van de bedienster wordt de tafel opgeruimd. Maar niet meer dan dat, ff met een vuile doek de spetters van de vorige eters afnemen kon er niet meer af.
Komt er een pipo de bestelling opnemen/ Ikke een hamburger, dat wilde ik wel eens zien. En Fannie een stukje prime rosbief. Je kon de hamburger ook nog medium, well done of rare bestellen, Luxe hoor! Afijn na 10 minuten kwam het eten op tafel. Uiteraard zonder de mayo. Die kwam pas toen de patatjes al op waren. Uit nieuwsgierigheid tilde ik na de eerste twee happen het broodje eens op. En wat zien ik!


Hebben die gasten gewoon een deel van de patty (gehakt-plak) afgesneden. Asjemenou! Oordeel nou zelf, ik kan er niets anders van maken dan dat er een stukkie mist van de vleesschijf. Overigens smaakte het prima. Maar om nu 20% van je plak vlees af te steken voordat het op je bord komt gaat me toch echt te ver! Je zou zomaar in de verleiding komen om dit avontuur te herhalen en dan stennis te gaan schoppen: ;=) Gaan ze natuurlijk een verhaal afsteken dat dat zo hoort, het gewone gebazel om de klant in de maling te nemen. Maar persoonlijk heb ik nog nooit van een halve-maans-patty gehoord. Die dingen worden gewoon rond geproduceerd en dus wil ik ook een ronde patty op mijn broodje vinden, daarmee basta!


Omdat de mayo werd aangeboden nadat de patatten op waren, werd me nog een portie aangeboden. Dat is dan typisch fransjes gedrag. Geen korting of zo, of iets anders, een gratis toetje, maar meer van het zelfde zodat je de mayo toch nog kan consumeren. Ook in de supermarkten bieden ze je bijna nooit korting aan, maar bieden ze meer van het zelfde. Zo ook bij Buffalo Gril. Vijftig procent korting voor de TWEEDE hamburger. Kijk en dat doe je niet zo snel, een tweede hamburger nemen. Die eerste lag al behoorlijk heftig op de maag.

18 juli 2011

Hooi&Zo

Dit jaar kwam er maar weinig hooi van het land af. Vijf rollen ipv 10. Die droogte heeft er dan toch nog behoorlijk ingehakt. Ook al is de handel op een "natuurlijke" manier bij het maaien kurkdroog en dus lekker compact. Toch is de opbrengst zwaar in de min. En de voedingswaarde is natuurlijk zeer matig van dit soort hooi. Gelukkig heb ik nog een flinke rol over van vorig jaar.  Ok de voedingwaarde van een jaar oud is natuurlijk ook beduidend minder. Hier zijn de schaapies echter niet voor het vetmesten maar het kort knagen van het gras. En in de winter lopen ze gewoon buiten te knagen. Dat hebben ze de afgelopen tijd blijkbaar bijzonder goed gedaan. Er zijn er nu wel iets meer dan gebruikelijk, namelijk 9 ipv 7.
Voor de verkoop, eind augustus, staat in ieder geval Dram op de lijst, een van de lammeren en een van de ooien. Moet die beesten eens een marker geven, zoiets als een halsband of zo. Kan ik ze beter volgen. Maar tags met nummertjes in de oren ga ik gewoon niet doen, basta. Vind ik a) gewoon dierenbeulerij en b) ook nog lelijk.

FETE-DE-LA-CERISE
Deze streek staat bekend om zijn worsten, kazen en eau de vie. Dat laatste is een verradelijk soort sterke drank. Maar er wordt ook Kirsch gebrouwen. Een soort likeur van kersen å la  brandewijn-smaak-achtig-iets. Daar is natuurlijk een feest aangekoppeld in het hart van de kersenstreek Fougerol. Daar horen bij de kroning van de miss Kers, de uitverkiezing van van-alles-en-nog-wat, kortom de komplete santemekraam van missen en muzikanten. Plus openhuis van een kleine stokerij, waar het hier in de omgeving van stikt. Waar je natuurlijk even je neus langs laat gaan. Kwijlend van de typische geurtjes van overheerlijke likeurtjes sta je iets later weer buiten.


Er lopen allerlei muzikanten rond. Zelfs een bandje met het meest doordringende geluid wat je je van een instrument kunt voorstellen. De franse variant van een trekzak, het snerpte je door merg en been heen. Die man in het rode shirt heeft zoiets aan de lippen staan hieronder. (klik voor vergroting)


De straatmuziek, met soms aardig klinkend spul, iets afrikaans kompleet met oorverdovend gedrum...


Een merkwaardig eeuwenoud instrument, zonder glaasje geen feest, en een nogal oude zichzelf uiteraard hipvindende dame die haar "konsten" ten beste gaf.



NEE
Vandaag voor het eerst NEE moeten verkopen: Da's toch wel een hele vreemde ervaring. Je kunt gewoon geen pijl op deze business trekken. Zo heb je ene paar dagen niets en dan ineens willen veel mensen rond hetzelfde weekeinde een kamer hebben. Heb nog wel geprobeerd bij de buren, maar daar is ook geen plaats voor die dagen. In de omgeving even rondgebeld, gaf wel weer wat mooie contactmomenten, maar geen vrij plekje. Daarom de "suspect" gast maar een emailtje gestuurd dat helaas, helaas het feest niet door kon gaan.

AANWAAIERS
Dit jaar hebben we erg veel aanwaaiers. Dat zijn gasten die, sympathiek genoeg, een paar uur van te voren bellen dat ze eraan komen. Zoals zaterdag avond. Belden een paar zwitsers op, een half uur voor we zouden gaan eten met de andere gasten. En of ze ook nog even konden mee-eten. Merde zag je Fannie denken, hoe gaan we dat nu weer flikken. Dan maak je van 6 hamburgers er 10. Wat salade, groenvoer extra, en gaan met die banaan. Toetje crêpes met ijs, Hadden we wat extra ijs ingeslagen, een paar crêpes meer bakken ook geen punt. OK het was wel ff zweten en doen, maar het was ons weer gelukt een decent stukje eten op tafel te zetten, ook voor de vier onverwachte gasten. Er is ook altijd wel een slaapplek te vinden. Tenminste in het begin en einde van het hoogseizoen. Vormde dus ook geen probleem. Tegen 11-en zaten we op het balkon uit te hijgen. Hoezo romantiek van een eigen B&B? Het is gewoon keihard werken, als je het goed wil doen. Gelukkig hebben we altijd de insteek van het bedrijfsmatig aanpakken van Le Mouton Qui Rit gehad, het harde werken komt daarom niet als een verrassing. Ook de komende 3 weken is het hier behoorlijk volgeboekt. Daarna is het weer relatief kalm.

9 juli 2011

Verloren

Overkomt iedereen wel eens. Dat je van een bepaalde dag total niets weet te herinneren, of dat die dag zo snel voorbij ging, etc. Op de een of andere manier zijn we deze week namelijk een dag kwijtgeraakt. Ineens was het: morgen is het vrijdag. En wij maar denken dat het donderdag zou zijn. Huh? Waar is dinsdag gebleven, of was het woensdag die... Merde, en echt we hebben totaal geen herinnering aan die dinsdag. We hebben gezwommen, even in de zon gelegen en toen was het donderdag. Terwijl ik dacht dat het woensdag was en dus naar de bakker in Bouligney ging ipv in Vauvillers, omdat de bakker in Vauvillers altijd dicht is op woensdag. 't Voelt nog steeds alsof ik een hele dag bewusteloos ben geweest. Moet zeggen dat dit een heel aparte gewaarwording is.

PLANNING
Was er een maand geleden nog een groot gat in de planning voor juli, de laatste twee weken vulde een groot deel van dat gat zich op met langskomende fietsers. Zoals eerder gemeld: verbazend zoveel fietsers ons ineens weten te vinden. Zoals van de week ineens drie totaal in de regen verzopen fietsers aan de deur kwamen. Dat betekende weer een avond met zeer geanimeerde gesprekken.

de helden vertrekken na een goed ontbijt
Ook boekingen via telefoon of internet komen nu met grotere regelmaat binnen. Het helpt dat we voortdurend bezig zijn ons bekend te maken op het internet.

REKLAME
En over bekend maken gesproken. Dat groepje verzopen fietsers gaven ons een paar gouden tips. Zo van zet een paar borden op de fietsroute met symbolen erop voor bed en eten. Dan weten de fietsers waar ze aan toe zijn. Die zoeken namelijk naar onderkomen mét eetgelegenheid, die gaan echt niet meer op de fiets klimmen om in een plaatsje 5km verderop een restaurant te zoeken. Voor zo'n bord zal dan toestemming van de gemeente moeten komen denk ik. Het aloude adagio van "Adverteren doet verkopen" blijkt telkens weer een waarheid als een koe. Zoals de sticker van "Trip-advisor" op het raam van de serre. Stopte een stel fietsers voor toen ze die sticker zagen, en hop weer een paar gasten.
Ook het handgeschreven plakkaat aan de deur: Si c'est fermé +33 384 74 39 07 vermeldde dat. Nu hangt daar een net naambord uit de printer: Le Mouton Qui Rit / Chambre & Table d'hôtes met daarbij een apart bordje in vier talen van: als de deur afgesloten is bel: ... En zelfs op de staldeuren komt nog een bordje om de ingang aan te geven. Fannie kwam aan met een streng vlaggetjes voor om het naambord heen in de tuin. Ook dat trekt nu meer dan voldoende aandacht op het lachende schaap, getuige een van de fietsers die dat juist weer opviel. Tenslotte is er de tip van een nieuwsbrief een of twee keer per jaar naar de oud gasten. Vanaf nu ben ik dus alle mailadressen aan het verzamelen van de gasten. Lijkt me dan ook weer leuk om te doen zo op een stille winter avond.  En het houdt je klanten op de hoogte van de ontwikkelingen in Le Mouton Qui Rit.

METSELWERK
Eindelijk iemand gevonden die een paar dagen aan het fatsoeneren van het metsel werk slaat in eind juli. Dan is de muur aangeheeld, het trappetje van ons appartement netjes, en beneden de aanheling van de nieuwe raamkozijnen. Tsjonge wat een gedoe om een fatsoenlijke metselwerker te vinden. Dat iedereen het keidruk heeft geloof ik namelijk helemaal niets van. Eerder dat veel van de door mij gecontacteerde mensen er gewoon geen zin in hebben. Want het is natuurlijk geen recht-toe-recht-aan karwei. Zelfs Frerik keek bedenkelijk. Maar prima voor hem en zijn maat als laatste werkweek voor de bouwvak. Nou ja en van hem weet ik tenminste dat als hij zegt als, en wanneer, hij ook daadwerkelijk komt.

5 juli 2011

Fullhouse

Druk druk druk, de afgelopen week & einde was het full house. Een scala aan gasten met ieder hun interessante verhalen trokken weer voorbij. Genieten, met koken en kletsen. Moet alleen eens een keertje iets verzinnen waardoor ik tijdens het kletsen het eten niet vergeet. Het ging allemaal net nog goed. Maar toch... Fannie heeft het dan over een klok in de oven die je kunt instellen. Ja die op het fornuis heb ik gevonden. En gebruik ik ook regelmatig. Vooral met soepen en braad-dingen is dat erg handig. Dat gepriegel aan dat knopje op de oven, dat gewoon niet doet wat ik er van verlang, is dan weer van geheel andere orde. Gedoe dus. Daarom gaat het best wel eens bijna mis.

Een van de gasten had weer een mooie tip om ons aan te melden op een site: chambred'hotewijzer.nl Volgens hem een site met veel bezoekers, en hopelijk boekers. Leek eerst gratis maar dan toch weer niet. Als we daar dan weer boekingen van krijgen zijn die drie tienen goed besteed nietwaar? Het is een doorlopende aktie om ons op allerlei informatie sites aan te melden. Dat doet je beter gevonden worden, en is in ons geval een goede zaak. Meer dan 90% vindt ons via het internet en dan is het goed dat je zichtbaarheid op het net niets te wensen overlaat.
Verder proberen we met onze eigen site zoveel mogelijk informatie aan de bezoekers te geven, veel foto's, toeristische info, zelfs een pagina met onze succesvolle recepten. Uit opmerkingen van gasten blijkt dat dergelijke aankleding van een site gewaardeerd wordt.

QR-CODE
Ho! Wa'z-dat? Zo'n QR tab is eigenlijk gewoon een barcode die je zo langzamerhand op alle verpakkingen in de wereld ziet.


QR-code, voluit:quick response code, is dus een barcode in twee dimensies.

scan dit met je smartfoon!

In een QR code kun je een hoop informatie stoppen; ruim 4000 karakters. Dus heb ik via een site waar je die codes kunt genereren de informatie van Le Mouton Qui Rit in een QR tag omgezet. Dat weer op onze site gezet.en hoppa, met een smartfoon kun je dat scannen en heb je meteen alle info over onze B&B in je telefoontje staan.

Dit is wat in de bovenstaande QR hoort te staan:
Le Mouton Qui Rit
Bed & Breakfast - Chambres d'hotes

+33 384743907
www.lemoutonquirit.eu
info@lemoutonquirit.eu

15 rue fontenois
70210 Mailleroncourt-Saint-Pancras
France
N 47.9211882 E 6.1331713

JW heeft even getest of het werkt., de layout is nog niet 100%. Daar sleutelen we nog even aan. Plus dat er ook nog wel een verkorte route informatie ingezet zou kunnen worden. Is weer een voordeel als je een beetje handig met dit soort dingen bent, kun je daar snel iets mee doen.


En zo sleutel ik voortdurend aan de site, met hulp van mensen die op de taal letten of pagina's in een correcte vertaling zetten. Of met hints en tips komen. Een enkele keer vergeet je - of geen tijd -  wel eens de verbeteringen door te voeren. Of gaat de basis pagina zo op zijn kop, of wijzigt de info zo snel dat de aangeboden vertaling niet 100% meer dekkend is. En dan moet je vriendelijk vragen of de oefening nog eens herhaald kan worden. Het blijf interessant zo'n site op te zetten vooral als je iedere keer weer nieuwe dingen ziet op het internet die je ook zou kunnen gebruiken. Er dan wortd er naar hartelust geëxperimenteerd, waarna soms in de site verwerkt wordt of weer weggehaald. Maar die QR code is een handige gadget.