17 december 2008

Vergunning dakkapel revisited

Asjemenou!

Het ontwerp van de dakkapel was afgekeurd. Het ergste vrezende dacht ik, oh shit Velux raampies, daarmee wordt die douche eigenlijk onbruikbaar. Dus ik druk wat voorbeelden af en vond waarachtig iets dat er op leek.
Maar het pakte heel anders uit. De landsarchitect mijnheer Klein begon allervriendelijkst met mij gerust te stellen. Opmerkend dat men wat maar deed en dat ze in de antieke panden grote PVC ramen begonnen te zetten en dat dat het dorpsgezicht wel heel erg aantastte. Kortom smakeloos. En hij sprak ook nog eens Nederlands! Dat was een enorme meevaller, dit kon niet meer stuk!
Al snel kwam hij met waarom het ontwerp afgekeurd was: het paste niet in de stijl van het gebouw omdat het onder andere te klein was in verhouding met de rest. En stelde voor om de verhoging over de volle breedte te laten lopen en zo het dak te laten volgen... Asjemenou, meer dan waarop ik in mijn stoutste dromen had durven hopen.
Ik zat warempel in mijn handen te wrijven van tevredenheid. Want daarmee creerde hij voor ons de kans op 25 m2 beloopbare oppervlakte erbij! Een badkamer van 5 x 5 is toch geen gek ding. De konstruktie wordt ook nog een stuk eenvoudiger. En dus goedkoper. Ik zou dit bijna zelf kunnen doen. Maar ja zijn suggestie voor een plat dak leek me niet echt geweldig omdat dit toch meer kans op lekkage geeft en er regelmatig kleine steentjes van de muur van de buren afvallen.

Overigens zit ik net te bedenken dat die maat van 5 x 5 wel heel erg veel terugkomt in dit huis.

Zijn laatste opmerking vond ik ook wel een mooie: dit mag 2000 euries gaan kosten. Nu zitten architecten vrijwel altijd onderaan de prijsladder, dus tel er een 1000 of zo bij op.
De prijsopgaaf van Scheffer (5200) vond hij wel aan de extreem dure kant. Dus de onderhandelingen worden weer geopend. Toch maar nog een offerte bij een ander aanvragen.

En weer een zeer positieve ervaring met een Franse ambtenaar. Die denken echt met je mee en zoeken naar alternatieven, zodat je wel aan je trekken komt! Het kan aan de streek liggen, men is best wel relaxed hier. Aan dit meedenken kan de gemiddelde NL ambtenaar ff een mega punt zuigen ;=((

Wat een opluchting, en licht huppelend liep ik terug naar mijn auto.

Vanavond een paar uur zitten schetsen en maat opnemen. Eens kijken wat Fannie met de nieuwe richtlijnen voor ideeen heeft. Die wil een kleine dakkapel maar dat mag dus juist niet. Een aflopend dak zodat je bij de ramen nog net 2 meter hebt? Dat is onvoldoende hellend voor dakpannen zij Klein. Dus goede raad is gevraagd. Geen plat dak maar ook weer geen zink of zo, dat is te kwetsbaar, vooral in de winter. En in de zomer knalt het alle kanten op bij het uitzetten door de hitte. Asfalt lijkt me ook niks dat loopt in de zomer van je dak af. Leisteen is een dissonant met de rest van het dak. Een uitdaging dus. Of toch maar een soort zinken bak? Er is hier een zink werker in het dorp, eens vragen wat hij er van vindt.
Of een daktuin, gewoon gras erop laten groeien?

Wie het weet mag het zeggen.

UPDATE (8/3/09)
onderstaande opmerking: kijk eens op... is toch een beetje appels en peren vergelijken. Maar ik ben de beroerste niet en heb een offerte laten genereren. Komt de duurste uitvoering daarmee ook op 5500, echter we leven in Frankrijk waar ten eerste de BTW al 15% minder is n.l. ivm renovatie is deze 5.5%, voorts liggen de loonkosten veel lager in FR zeker 30% daarmee komen we zo rond de 3400 euries te zitten, en kijk dat klinkt dichter in de buurt van wat wij zelf gedacht hadden. En bovendien was de offerte van Scheffer ex BTW dus dat is dan al snel een paar honderd euro meer dan de duurste aanbieding van die site.
Het anonieme commentaar hieronder maakt het niet mogelijk om een diskussie te voeren. Maar ik sta open voor suggesties.

Laatste loodjes en status overzicht

Slaapkamer 2 is klaar, net het wastafelblad opnieuw in de shit gezet, dan kunnen morgen de leidingen weer aangesloten worden. De vloer moet nu schoongemaakt en de kamer kan door Fannie ingericht worden. Hier onder de nieuwe wastafel.


En de opmerking van Wim over de dagelijkse werkaamheden: houthakken en kachel stoken. De kettingzaag en de bijl liggen al klaar. Dus je kunt zo beginnen.



Morgen beginnen we met de nieuwe vloer voor SK3 erin te leggen. Hier moet ook nog wat schilderwerk gedaan worden, de plinten gemonteerd en de WC opgehangen, en tenslotte het plafonnetje in de WC gemonteerd. Daarmee komt SK3 deze week ook beschkbaar voor het betere schilderwerk: plinten, douche&WC plafond, deuren.
Zaterdag het afmonteren van de hydrofoor en de geluiddemping ervoor aanbrengen, aansluiten water voor kolom 2 (SK2 & SK3) Dan brengt Fannie ook de laatste tegels voor SK3 mee en kan de wastafel opnieuw opgehangen en aangesloten worden.

Daarmee is fase 1 stage 1 t/m 6 klaar; dat houdt in: Keuken, Lobby, SK1 t/m 4.

Na de vakantie komt dan

stage 7: trapenhuis (50%) vloer voor corridoor met 52m tegels, storage kasten, herinrichting wasmachineplek en afvoer. Ook weer een uitdaging.
Stage 8 groeps accomodatie (20%)

Daarna belanden we in fase 2 het prive gedeelte. Daarvan is al een boel gebeurd,

Stage 1 isolatie dak (70%), raampartij (80%), vloerverwarming, tegels, haard, muur uitbikken en voegen, schilderwerk, deuren, haardpartij, bergmeubels, verlichting, trap naar balkon
Stage 2 keuken
Stage 3 dakkapel, douche, inloop kleedkamer, berging
Stage 4 slaapkamer,
Stage 5 balkon, nieuwe deklaag en reparatie muren
Stage 6 bibliotheek (facultatief)
Stage 7 Zwembad en japans badhuis (facultatief)

Fase 3
Atelier (20%)
dedicated motormotel (fac)
Werkplaats (40%)
Stallen schapen (80%),
Tuin (25%)
Ovens bouwen

Volgens de projectmanagement methodiek zou je geen fases of stages door elkaar moeten halen. In dit geval heb je soms het ene (werkplaats) nodig voor het ander. En als bijvoorbeeld een stage niet door kan gaan omdat de leverancier weer eens te laat is of zelfs te vroeg dreigt te komen (dakkapel) voordat de andere werkzaamheden zijn gedaan (vergunningen), dan schuiven er dingen en dan begin je maar aan het dak van het appartement.

Tenslotte:

Hoewel fase 2 en 3 in een wat langzamer tempo zullen gaan hoef ik me dus de komende 3 jaar absoluut niet te vervelen. ;))


opmerkingen:
  • Het project 'Le Mouton Qui Rit' is in drie stukken gehakt ieder stuk weer in stages.
  • De percentages achter een stage geven aan hoever deze gereed is.
  • Facultatief betekent dat we dat laten afhangen van de business: veel omzet = meer uitbreiden of realiseren.



13 december 2008

Weekend en de laatste loodjes

Zo het zit er weer op voor deze week. Eigenlijk is het ook zo zaterdagavond.

De laatste loodjes De laatste inkopen gedaan voor de kamers, en wat pur schuim voor het appartement. Hup weer een paar honderd euries. Heb me nog een ongeluk gezocht naar een paar tegels voor de voorkant van de douche, ze moeten mat wit of gebroken wit zijn. Maar ze hebben vanalles behalve dat. OK een restprobleempje. Het gaat eigenlijk om 2 vierkante meter. He maar ik zit net te bedenken dat de truuk die we in de douche gedaan hebben hier ook zou kunnen werken. Er zijn geloof ik nog 6 tegels over, dat is drie lagen er zijn er vijf en nog wat nodig. In de douche hebben we ook stroken van 10x10 tegeltjes er tussen gestopt. Dus waarom niet hier. Zal morgen eens gaan passen of dat wat wordt. Over restverwerking gesproken.
Dan kan alles afgemonteerd worden en dan zijn alle kamers klaar om afgelakt te worden.
Medio volgende week de vloer erin en hupsakee, lakken die handel Het zal ff kleunen worden maar als Fannie komt dan kan ze beginnen met wat nog rest, te verven en inrichten van de kamers. Nog 3 bedden halen. En dat is dan de kroon op het werk. Natuurlijk zal het een en ander nog een touchup nodig hebben, hier en daar een vuiltje wegwerken maar dat kan dan wel nadat de korst er is geweest.

Uitdaging Hoe krijg ik antivries in de CV installatie. Dan kan de installatie voor langere tijd onverwarmd blijven zonder dat ie kapot vriest. Bijvoorbeeld als je in de winter een trip wilt gaan maken. Volgens een leverancier moet ik ongeveer 40 liter antivries in de installatie fietsen om tot -20 te kunnen hebben. Want dat is voor deze streek de norm (ooit eens gemeten denk ik) en beetje overdreven denk ik maar allez!

Konstructief dacht ik iets als dit:


kun je loskoppelen en opbergen, EN is ook voor andere doeleinden dan inbrengen van vloeistoffen te gebruiken - bijv filteren en schoonmaken van het systeem.

Dit is een commercieel product, m'ik dacht aan iets eenvoudigers qua constructie maar dat is het idee wel. Een container, een in- en uitgaande hogedrukslang, een bypass in de leiding van de CV zelf, een driewegklep en dat is het.

NEXT Na de vakantie komt de corridoor aan de beurt en dan is het gehele gastenverblijf klaar voor het seizoen. Daarna volgt het apartement, het terras en de studio.
Van het appartement moet het dak verder afgewerkt worden en de muur afgebikt en opnieuw gevvoegd, een langdurig k*t klussie maar het moet nu eenmaal gebeuren. Dan de vloerverwarming erin. Dat wil ik als laatste doen omdat je dan niet meer intensief in die ruimte hoeft te zijn. De Grange wordt daarna weer de reguliere werkplaats. Die komt als laatste aan de beurt. In ieder geval komt daar de pottenbakkerij en op termijn gastenverblijven. Dat laatste hangt een beetje af van de hoeveelheid gasten die komen.

Dan komt de tuin, de boomgaard en het andere buitengebeuren, dat zal zomerwerk worden.

Een troost heb ik het klussen zal nooit ophouden.

10 december 2008

vergunning afgewezen

Dakkapel

Nou die dakkapel gaat in de eerste instantie niet door. Ik kreeg een 'blurb' vol ambtelijke taal in de bus waar ik na een half uur Googelen van begreep dat het niet doorging. Maar er stond ook dat een bijlage bijgesloten zou zijn met het besluit. Die zat er natuurlijk niet bij. Ze zijn wel bereid tot een gesprek om het ontwerp eventueel te wijzigen. Dus ikke bellen en in mijn beste frans gevraagd naar de betrokken ambtenaar. Maar die was er niet, ik kon morgen terug bellen. Blijkbaar niet al te veel aanvragen denk ik omdat ze zo snel wisten wie ik daarvoor moest hebben en waar het om ging. Geleerd hebbende om gewoon door te drammen en om alternatieven vragen ga ik toch een poging wagen er nog iets uit te persen. Wellicht denken ze dat de verbouwing aan de voorkant zit, not! Dus een beetje extra uitleg werkt misschien in mijn voordeel. Ze hebben het sowieso al over wijziging van het ontwerp. Lijkt op een opening. Morgen maar eens kijken wat 't moet worden dan.

LED

Dat verhaal wordt iets anders. Net gevonden: led wizard voor een kant en klaar ontwerpje. Volgens Andre heb ik een voeding van 1000 watt nodig, dat was schrikken. Maar volgens de nieuwe info lijkt me dat wat veel. Wel gelijk had ie dat met mijn schakeling ik de helft van de spaning niet gebruikte en dat het minder licht opbracht dan ik gedacht had. Nou ja er wordt toch eerst een klein experimentje opgezet.

De voeding is nu het tweede item. Maar Wim kwam al met een mooi kant en klaar alternatief aan. Zonder hem zou ik toch heel wat meer hebben moeten uitplussen dan me lief zou zijn, in allerlei opzichten. 

Verwarming

Zo'n CVkachel op hout aan de praat krijgen en houden is effe een ander verhaal. Als je verkeerd begint met opstoken duurt het zomaar een uur langer voordat je de keteltemperatuur hebt bereikt die nodig is om het een beetje behaaglijk te krijgen. Verkeerd: te snel groter hout erin, of verkeerd het hout in de verbrandingsruimte mikken. Dat moet namelijk netjes in de lengte op elkaar gestapeld worden, nou het is maar dat je het weet. En dan nog oppassen dat je je handen niet brand want het toevoergat voor hout is natuurlijk gloeiend heet. Een aparte ervaring dat sowieso, en je waant je terug in de tijd, Want zeg nou zelf, primitief is het wel dat gezeul met hout. Je bent er toch elke dag toch ruim een uur mee bezig, en dan nog op tijd wat extra blokken erop gooien. OK in NL is het een luxe een haard te hebben. Hier is het een noodzaak. Er zijn geen aardgasleidingen, olie is peperduur en voorlopig is hout het minst slechte alternatief. OK je kunt iets met een voedingsautomaat doen, maar dat is ff een investering van 6000 euries en dat is 5 jaar stoken, of je dat nu zo een twee drie terugverdiend is de vraag.  

Maar goed als je de verwarming op de slaapkamer annex werkkamer op max zet is het niet te harden zo warm als die kamer wordt. De lobby is een ander verhaal. Daar moeten we echt maatregelen nemen omdat de CV elementen niet goed zijn geplaatst, als er gasten in de winter komen zal daar toch echt bijverwarming moeten staan. En in de keuken is er maar een verwarmingselement, ook veel te weinig. Wat je daar aan moet doen is een overlegje waard met deze of gene. In ieder geval de serre maar eens goed dicht gaan doen.

Dan een briefje van de mesjeu de bourmaitre in de bus over iets als d'affouage. Wat is dat in vredesnaam nu weer dacht ik. Een woord dat in geen woordenboek voorkomt. Maar gelukkig wist Wiki er wel raad mee, daar stond dat het een in onbruik geraakt woord is uit de 13e euw of zo.

  • Le mot "affouage" date du XIIIe siècle et vient du verbe d'ancien français "affouer" = chauffer, lui même du latin "affocare". Le mot affouage est souvent utilisé comme synonyme de bois de chauffage, bois de feu.

Nou ja wie lust er nog peultjes. Het gaat hier dan blijkbaar om: (brand)hout rechten. OK dan! En hoeveel kuub dat dan is, waarschijnlijk hoor je dat pas als alle aanmeldingen binnen zijn. Want het brandhout komt hier uit het communaal bos, van de inwoners dus. Er is een allotment en dat wordt dan over de aanmelders verdeeld. In ieder geval voor 30 euries ben je de man.  Nou dan krijg ik in ieder geval misschien minder sparrenhout dan nu. Want dat fikt zo op. 

9 december 2008

damien en ledjes


Damien

Damien kwam oeps! op tijd. Na ja toch weer 5 minuten te laat. Hoe die goser dat uitvlooit zal me altijd een raadsel blijven. Maar na een ochtendje stevig werken meldde hij zich vanmiddag weer ziek. Tsja blijkbaar toch angst in de broek om als ie helemaal niet kwam opdraven dat het gordijn definitief dicht ging. Zou wel gebaald hebben als ie zich in de ochtend al ziek had gemeld. Maar volgens Dries was ie in de ochtend al aan het kokhalzen gegaan. Afin ziek is ziek, daar kun je gewoon niets aan doen vind ik. Alhoewel ik me afvraag hoeveel daarvan toneel is. Omdat bij eerdere ziekte verzuimen er wel precies gezegd kon worden wanneer hij weer op de been zou zijn. Dat laat te denken. In ieder geval melde iemand hem af, en dat is zoals afgesproken.

Led verlichting
Ach je hebt dikke, dikke duimen, en je verzint nog eens wat.
Ik ben namelijk van plan om de centrale gang (corridoor) en traphal met 200 ledjes te verlichten. (eerst een klein expirimentje met de traphal)

Enne, 200 ledjes brengen in totaal 4000cd op, dat komt overeen met 33 stuks 100 watt lampen maar nu met 'slechts' een consumptie van 20 watt. Dat is nogal een verschil toch?! Voor de aanschafprijs prijs van ongeveer 150 euries, nog wat installatie materiaal (200?)
Ledjes gaan ongeveer 100K branduren mee, dit zou betekenen dat ze onafgebroken 10 jaar zouden kunnen branden. Kosten (20wx24uurx365dagen = 175kwh/jaar) zeg maar 2000KwH x 5 cent = ruim 100 Euries voor 10 jaar ; totaal 50 euries (inclusief aanschaf- en vervangingskosten -10%- en installatie materialen) per jaar voor kontinu licht. Bijtellen nog het passieve gebruik van de gelijkricht schakeling, schat ik op 7KwH per jaar - en de tussentijdse prijsstijgingen van de energieprijs - vandaar de afronding van alle getallen naar boven.
De hamvraag is gaan de andere delen van het circuit 10 jaar mee. Daarom reken ik die 10% vervangingsskosten extra per jaar mee. De totaalkosten 50 euries per jaar voor de hele installatie inclusief energie laat te denken over die zonne energie, want...

Groen gedacht zou je daar nog een 100Pw zonnepaneel (400) en een paar havy duty accus (300) een regelschakeling (200) voor kunnen neerzetten, installatie materialen etc etc, dat kan volgens de berekening gewoon niet uit. Die regelunits schijn je eens in de 5 jaar te moeten vervangen. Een kleine 1000 euries = 100 euries per jaar zeg hier onderhoud van zo'n 50/jaar => 150/jaar maar met extra hoop gedoe en gecompliceerder onderhoud en de installatie moet van tijd tot tijd ook fysiek schoongemaakt worden, in tegenstelling tot de LED optie. Denk ook aan weersinvloeden etc etc. Gedoe dus.

Dus ga ik maar voor de LED optie. Zonnepanelen kan altijd nog als die aanmerkelijk in prijs gaan zakken of de energieprijzen exploderen.

Het schema zou nog uit te breiden zijn met een 555 klok chippie, wat transistors om een tijd/dim schakeling te creeren (nacht op kwart kracht of zo) en combineer dat nog eens met een paar simpele naderingsschakelaars. Sterker nog als er gedurende tien minuten niets heeft bewogen kan ie sowieso op 25%. Volgens mij heb je dan de ideale publieke ruimte verlichting.

Dit laatste stukje, naderingsschakelaar / dimmen / IR detectie moet ik nog ff uitzoeken. Daglicht detectie is hier niet nodig omdat de ruimte vrijwel altijd in het donker ligt.

Wat hier in frankrijk veel gedaan wordt is een lamp via een relais schakelen zodat je met meerdere schakelaars een enkele lamp kan bedienen - een soort hotel schakeling dus. In plaats van schakelaars kun je dan volgens mij ook een soort of naderings / IR detectoren inbouwen. Nou ja de mogelijkheden zijn eindeloos.

Een experiment waard toch?

8 december 2008

Damien revisited

Nou ja zeg, of die gast leeft niet in deze wereld of hij heeft een plank voor zijn kop van hier tot tokyo. Vanochtend kwam ie dus doodleuk aanstiefelen om 0905 dik een halfuur te laat.
Op zich zou ie dus ontslagen zijn. Hij weer erg zielig kijken, en hernieuwde zijn aanbod om dan langer door te werken. Maar dat hadden we al geprobeerd en werkte ook niet. Een euro korting op zijn loon voor elke minuut te laat hielp ook niet, en glijdende werktijden hielp ook niet.

Om 0840 had ik de deur maar weer op slot gedaan om te verhindeen dat ie het huis zou inlopen. Bij de deur kon ik hem dan tegenhouden. WANT ik had nog een last resort bedacht, want eigenlijk wil ik hem niet kwijt. Bij de deur zoals gezegd ving ik hem op, zeggende: "je bent te laat, en je zou nu ontslagen zijn."
Hij: dan werk ik toch langer door. Dat gaf dus aan dat ie van het hele verhaal geen biet begrepen heeft.
Maar nu mijn ingeving: ik zei OK, je mag het nog een keer proberen, niet nu maar morgen. Vandaag heb je dus vrij. Kom morgen op tijd.

Wat ik zei drong niet meteen tot hem door. Maar uiteindelijk viel het kwartje.
En vandaag heeft ie dus een hele dag gehad om hierover na te denken, dus ik ben benieuwd wat ie morgen doet. Ik geef hem 5 grace minuten, dan gaat de deur definitief dicht voor hem.

Heb het gevoel dat ik van alles heb geprobeerd om hem aan het werk te houden. En de druk voldoende heb opgevoerd om hem en zijn directe omgeving te laten begrijpen dat het niet aan mij ligt, dit ontslag. Want in zo'n kleine gemeenschap moet je natuurlijk behoedzaam manuvreren. Maar ik heb zo langzamerhand wel de overtuiging gekregen dat ie een loopje met me neemt. En kijk dat is nu precies wat je niet met me moet doen.

Balen, voor iedereen, maar het is niet anders.

5 december 2008

Damien

OK we zijn een deal overeengekomen. Hij gaat nu echt zijn 35 uren in de week maken en begint om 0830 en gaat zijn 7 uren per dag draaien. Indien hij niet op tijd is dan is het definitief einde. Jammer maar zo ging het niet langer. Er was op een gegeven moment een drie daagse werkweek, qua uren ontstaan, dat ging zo niet omdat dingen niet af kwamen op die manier. Dat heeft ie hopelijk nu eindelijk goed tussen zijn oren gekregen. Ik ben benieuwd.

Het gekke is dat als ie eenmaal aan de slag is hij als een vliegwiel stug door blijft gaan, ondanks het druilerige weer van de laatste dagen. Het terras begint nu werkelijk vorm aan te nemen. Er is zelfs voldoende puin over om een begin te maken met een van de tuinpaden.

Voortgang
De badcellen en WC's zijn nu allemaal getegeld, hier en daar moeten er wat tegels opnieuw gezet worden maar dat mag de pret niet drukken. Els was aan het einde van haar latijn dus ik heb het verder maar zo gelaten. De paar laatste tegels van de keuken doet Damien volgende week wel. Els gaat de eerste paar weken eens genieten van haar rust.
Volgende week alle cellen voegen en de plafonnetjes erin maken. Licht en ventilatie aansluiten, voor kamer 3 de vloer leggen en dan kan Fannie zich helemaal uitleven met verven.
De week erna kunnen we de isolatie van het apartement gaan afmaken en de ramen afdichten en aansluiten op de hanebalken en daar laten we het dan voorlopig bij voor het apartement. Moet ff Scheffer inseinen dat ie moet komen afstrijken en een muurtje aanhelen.
De corridoor kan volgende week ook aangepakt worden. Ga in ieder geval kijken voor tegels morgen in Epinal.

FERMOBA

Dus geen zaken meer doen met Fermoba want die flessen de zaak opzettelijk.

De eerste slag heb ik dus verloren. Alsof je tegen een muur aanpraatte. Symmetrisch volgens hun interpretatie betekent identiek, exact gelijk dus. Niet volgens het woordenboek. Symetrisch is gelijkvormig, een gelijk patroon. Volgens hun is dat dan dat de ramen links en rechts van gelijke lengte moeten zijn. Ook al ontstaat er dan een gat van 25cm.
En het staat op de orderbon dus hebben we geleverd wat verlangd is, zeggen ze. Ja ja, maar de metingen waren fout en de tekening suggereerde wel degelijk dat het aan de muren aangesloten zou zijn. Niet dus. Arme Dries probeerde te redderen wat er te redderen viel, maar ook hij kwam niet veel verder, we speelden good cop bad cop, maar die gast was niet behept met rede.

Wat heb ik hier dus van geleerd? Vertrouwen is goed maar controle is beter. Je moet dus alles zelf stipuleren, uitmeten, controleren, beschrijven EN laten tekenen door de tegenpartij.

Zet dus nooit en handtekening als je niet precies krijgt wat je hebben wilt. Het moeilijke in dit geval is: hoe weet je dat. Door zelf eerst een schets te maken en daarop voortdurend terug te komen. Wat ze ook zeggen, dat is wat je wilt hebben. Ook al komen ze met andere oplossingen aan, ik trap er niet meer in om de voor hen beste oplossing te krijgen. Ik heb ook in andere situaties geleerd dat je gewoon keihard moet volhouden dat wat je wilt ze maar te leveren hebben. Ineens kan dan veel meer.
Bovendien zodra de koop gesloten is en je een voorschot hebt betaald ben je de lul. Dan leveren ze gewoon wanneer hen dat uitkomt, beloftes of niet. Kun je natuurlijk ook vastleggen en laten ondertekenen. Dus ik betaal ook nooit meer een voorschot en ik laat ze alles ondertekenen.
Dat met die voorschotten is ook zeer in trek bij leveranciers, er kan dan ineens zogenaamd meer. Gewoon niet doen, leverdatum vast laten leggen, ondertekenen laten, en straf als ze te laat zijn. En nu het te laat is krijg je uit verschillende hoeken tips.

De volgende taktiek volg ik nu bij vervolg projecten:
  • Struin eerst weken het internet af naar meerdere leveranciers en laat ze allemaal een aanbieding doen.
    Wat erg opvallend is, en ik druk me expres expliciet uit, dat er iets als concessies bestaat. De ene handelaar zal nooit in de concessie van een ander gaan leveren. Dus af en toe krijg je als antwoord dat ze je niet kunnen leveren. Ook al zie je het gewenste op de plank staan of op hun site dat ze in heel frankrijk leveren. De fabrikant doet het de groothandel en de verkopers. Ze schermen allemaal hun gebiedje af. Zo forceren ze een hogere prijs. Sterker nog een kachelfiguur zal bijna nooit een niet door hem geplaatste kachel komen repareren. Hoezo kartel en prijsafspraken.
  • Als ze spatsies maken (kan niet, meer dan een keer afspraak verzetten etc) vallen ze van de lijst af.
  • Als ze allerlei bezwaren over je ontwerp hebben (kan niet, impossible) idem.
  • Dan de schets en voorwaarden, levertijd, kan niet: NEXT!
  • Spreken ze te snel en na een verzoek verstaanbaarder te spreken helpt niet: next
  • Willen ze geen fatsoenlijke offerte uitbrengen: next
  • TIP die ik van iemand kreeg: zet je gespreks items even op een papiertje, in het nederlands wel te verstaan, dan heb je een beter houvast, en zet daar wat kern zinnen in het frans onder, geeft meer zelfvertrouwen in het gesprek.
  • Natuurlijk vertel je ze de spelregels eerst: zo wil ik zaken doen met je.. Bij eentje kreeg ik een echte schrikreaktie en die wilde toch eerst even nadenken (NEXT)
  • Vastleggen wat er is besproken, en laten tekenen.
  • Wat ook goed werkt is zeggen dat je er nog over wilt nadenken omdat het bedrag te hoog is; ze zullen dan proberen je iets op te dringen wanneer je uiterlijk iets gaat doen en wanneer je komt ondertekenen. Ze doen dan net alsof de zaak beklonken is. Trek je daar niets van aan en volg je eigen agenda.
  • Agenda: trek twee keer zoveel tijd uit voor de voorbereiding als je nodig denkt te hebben om een goede deal te krijgen.
Dit lijstje zal in de tijd aangevuld en uitgebreider toegelicht worden. Els suggereerde al een boek te gaan schrijven hierover, humor

Met andere woorden je wordt hier keihard! En moet je ook wel, want anders wordt je gewoon genaaid als er ook maar een wolkje aan de hemel verschijnt. En alles wordt in hun voordeel uitgelegd.

Kontrakten afsluiten is dus een linke busniess hier. Er wordt hier niet gehandeld naar de geest maar naar de letter. Een gat van 25 cm: maar dat is wat U wilde, zo heeft u het gezegd, nee dat heb ik niet gemeten, maar u heeft toch de maten op de orderbon gezien?

Kortom alles wat er is gezegd wordt gewoon glashard ontkend.

Afijn een goede les. En ik wilde alleen maar dat ze, als compensatie, de rolluiken electrificeerden, meer niet. Want dat aanhelen van de muur is zo'n onoverkomelijk probleem echt niet. Gewoon de aannemer bellen en klaar. Maar die gasten maakten zo'n stennis... Misschien staan ze dan toch niet zo sterk in hun argumenten als ze doen overkomen gezien hun overreageren. Maar een rechtszaak beginnen in la douce fance als buitenlander is de goden verzoeken, geen enkele advokaat die je als buitenlander tegen zijn "confreres" zal willen verdedigen, althans dat zingt rond op de nl sites over dit onderwerp. En dat maakt ze blijkens de evaring erg brutaal. Dus dan maar van te voren alles dichttimmeren.

Zucht.

Ik kan natuurlijk ook gewoon doen als de gek waarvoor ze me verslijten en dit gesprek negeren en gewoon opnieuw beginnen. Maar ik heb ook nog een bedrag in een potje zitten dat ze graag willen hebben, dus dat is wel weer een sterk argument.

Het die gast ook nog de gore moed om een volgende termijn van betaling te vragen. NOU JA ZEG. Natuurlijk resoluut geweigerd. Zei ie ook nog: nou ja het was te proberen. Denken ze echt dat ik debiel ben?

1 december 2008

Damien, Verkeer, en Neuf.fr

Damien is en aardige jongen, maar hij staat nu op de hitlijst. Zijn laatste waarschuwing heeft hij blijkbaar niet serieus genoeg genomen en laat verstek gaan. Vrijdag morgen (zogenaamd) naar de dokter, en maandag morgen is hij niet op komen draven. Vrijdag zou hij aan het terras werken, maar daar had ie blijkbaar niet zo'n zin in, dus ging ie maar hout hakken. Ook nuttig maar de bedoeling was dat hij zijn tijd tussen terras en hout zou verdelen. OK geef ik hem het voordeel van de twijfel. Als ie vandaag zonder bericht wegblijft is het einde Damien. Jammer want als ie aan het werk is, en het ging steeds beter met wat ie deed, gaat het redelijk goed. Shit, het was goed vol te houden met hem erbij, zo alleen aan het werk blijven is toch moeilijker, niemand om tegenaan te lullen is ook toch zo wat.

Woensdag terug naar 0033. Morgen eerst tegels halen, dan ff wat bankzaken regelen en dan weer terug naar la doulce France. Midden in de week, zal geen pretje zijn met het verkeer, dus ik moet een goed moment uitkiezen om voorbij den bosch, eindhoven en maastricht te komen. Dat verkeersgedrag van de gemiddelde verkeersdeelnemer is in 0031 echt hopeloos. Zodra je de grens passeert naar 0033 is het dringen en jagen op de weg voorbij. Kom je naar 0031 dan zijn de wegen meteen verstopt en over die 200 km doe je bijna dubbel zolang, files, miljoenen stoplichten die niet op elkaar zijn afgestemd etc etc. Volgens mij kun je ook behoorlijke winst maken met het file probleem als je A: de nl-ers eindelijk eens begint op te voeden door hun aggressief rijgedrag af te leren, en B: de verkeersmiddellen op elkaar af te stemmen. Heb je bijvoorbeld een groene golf om door maastricht heen te komen, maar aan het einde van dat traject, en natuurlijk net het laatste stoplicht sta je weer stil, want ik heb nog nooit meegemaakt dat dat op groen stond als je aan kwam rijden.

Neuf's nieuwe ellende.
de provider Neuf-SFR heeft weer een nieuwe truuk bedacht om klanten het moeras in te sturen. Aan het einde van een help pagina staat: als je op je vragen via de help docjes geen antwoord op je probleem hebt gevonden mail ons. TUURLIJK! Dus druk ik op die button, krijg een redelijk terechte pop-up van dat dit alleen voor commerciele vragen geldt en je moet bellen als je iets anders hebt. (waarmee dan als je telefoon plat ligt?) dus ik negeer dat. Komt er een pop-up dat er een fout is opgetreden en dat de mail niet gemaakt kan worden! Echt perfect om op deze manier de klanten van je af te houden. ;=((
Vorige week via de telefoon contact gehad over het niet kunnen inzien van mijn factuur, je wilt toch op tijd een beetje kunnen bijsturen op je belgedrag. Nou dat kan ik dus mooi niet. Ze beginne neigenlijk met te zeggen, dat moet kunnen en het is eigenlijk onmogelijk dat u dat niet kunt, na een aantal minuten geven ze het op en zeggen dat ze erop terugkomen.
Mijn opmerkingen als: van de tig opties die ze in hun flash flimpie laten zien zie ik er maar twee, en via een omweg kom je op een scherm terecht dat zoveel zegt dat het factuur bericht in onderhoud is. Hebben ze blijkbaar nog nooit gehoord dat dat kan of zo is. Ja ja, ik zou ook gewoon alles ontkennen in hun geval.
Ik moet hoog nodig een dossier gaan opbouwen en ze er mee om de oren gaan slaan, via welke weg dan ook. Maar eigenlijk kan ik mijn tijd wel beter gebruiken. Ervaring leert dat zodra je je in dat moeras gaat bewegen je net zo goed je abo op kan zeggen want daar kom je nooit meer uit. En dientengevolge gewoon een andere provider uit moet gaan zoeken. ALs dit in Feb nog niet is opgelost dan ga ik gewoon naar Orange. Bijkbaar heeft die minder toestanden.